Dolar 32,2081
Euro 34,8604
Altın 2.444,95
BİST 10.218,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20 °C
Az Bulutlu

TBMM Arşivi

TBMM Arşivi

TBMM Kütüphanesi ve Arşivi, öncelikle milletvekillerinin yasama, denetim ve temsil görevlerini yerine getirirken ihtiyaç duyabilecekleri belge ve bilgi kaynaklarının sağlanması, organize edilmesi ve hizmete sunulması açsından yararlılık göstermiştir.

TBMM Kütüphanesi’nin tarihi, Osmanlı Parlamentoları olan Meclis-i Ayan ve Meclis-i Mebusan’ı da kapsamıştır. 1916 yılında Meclis-i Mebusan’ın içtüzüğünde yapılan bir düzenlemeyle Kütüphane, idari teşkilat içerisinde özel bir komisyona bağlı bir hizmet olarak yer almıştır. 23 Nisan 1920 tarihinde açılan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin ilk döneminde yaptığı hizmetlerden biri de Meclis Kütüphanesini resmen kurmak olmuştur. Dr. Mazhar (Germen) Bey, kütüphanenin kurulması ve bunun için bütçeden ödenek ayrılması hususundaki önergesi ile bu girişimin önderliğini yapmıştır. Önerge 28 Eylül 1920 tarihinde kabul edilmiştir. Konuyla ilgili olarak, beş kişilik “Kütüphane Komisyonu” oluşturulmasıyla TBMM Kütüphanesi resmen kurulmuştur.

Kütüphane ve arşivde; 1908 yılından günümüze kadar ki meclise ait tutanaklar, I. Dünya Savaşı ile ilgili çok sayıda başvuru eserler, 17 Aralık 1908 ile 5 Nisan 1920 tarihleri arası Meclis-i Ayan ve Meclisi Mebusan’dan oluşan Osmanlı Meclisleri tutanakları, 23 Nisan 1920 tarihli meclis toplantısından günümüze kadar ki TBMM, Cumhuriyet Senatosu, Kurucu Meclis, Temsilciler Meclisi, Milli Birlik Komitesi, Milli Güvenlik Konseyi ve Danışma Meclisi’nden meydana gelen parlamentonun tutanakları, 1908 yılından günümüze kadar ki çok sayıda yerli ve yabancı dergiler, ansiklopedi, sözlük, atlas, danışma kaynakları, süreli yayınlar, mikrofilmler, nadir eserler, yazma eserler mevcuttur.

Araştırmacıların Yararlanma Durumu

TBMM Kütüphanesi, TBMM Genel Kurul toplantısı olduğu günlerde Genel Kurulun bitimine kadar, Genel Kurulun olmadığı günlerde ise mesai saatleri olan 09:30-18:30 arasında hizmet verirken, TBMM Arşivi sadece 09:30-18:30 saatleri arasında hizmet vermektedir. Kütüphane ve arşivden TBMM Üyeleri, TBMM dışından atanmış Bakanlar, TBMM eski üyeleri, TBMM kadrolu, sözleşmeli ve geçici görevlendirilen personeli, Milletvekili danışmanları, TBMM Koruma Müdürlüğü ve Muhafız ve Tören Tabur Komutanlığı personeli, TBMM içinde hizmet veren diğer kurumların personeli, Parlamento Muhabirleri Derneği’ne üye basın mensupları ve kurum dışı araştırmacılar yaralanabilmektedir. Araştırmacılar, kullanacakları hizmet ya da kaynakların kamuya açık bir başka kütüphanede bulunmaması halinde Kütüphane ve Arşiv Hizmetleri Başkanının teklifi ve Kurul Başkanı ya da idare amirinin onayı ile kütüphane ve arşivden yararlanabilirler. Yararlanma süresi araştırma konusuna bağlı olarak en çok otuz gündür ve bir defaya mahsus uzatılabilir. Yararlanması uygun görülenler için TBMM Güvenlik Yönetmeliği’nce işlem yapılır. Ayrıca araştırmacılar internet üzerinden katalog tarama imkanına da sahiptir.

İLETİŞİM

Telefon: (0312) 420 50 00

Adres: Devlet Mahallesi, Atatürk Blv No:153, 06543 Bakanlıklar/Çankaya/Çankaya/Ankara

arsiv@tbmm.gov.tr

https://kutuphane.tbmm.gov.tr/cgi-bin/koha/opac-main.pl

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.