Dolar 34,7880
Euro 36,7924
Altın 2.950,23
BİST 9.935,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15 °C
Hafif Yağmurlu

ÇANAKKALE BOĞAZI’NIN MUHAFIZI BİGALI KALESİ ZİYARETE AÇILDI

25.12.2022
492
A+
A-
ÇANAKKALE BOĞAZI’NIN MUHAFIZI BİGALI KALESİ ZİYARETE AÇILDI

ÇANAKKALE BOĞAZI’NIN MUHAFIZI BİGALI KALESİ ZİYARETE AÇILDI

Haber: İslam Özdemir

Yapımına Sultan III. Selim döneminde (1807) başlanıp  Sultan II. Mahmut döneminde (1822) tamamlanan ve Anadolu yakasında bulunan Nağara Kalesi ile birlikte Çanakkale Boğazı’nın Marmara Denizi istikametindeki son savunma hattını oluşturan Bigalı Kalesi, uzun süren bir restorasyon sürecinin ardından 24 Nisan 2022 Pazar günü saat 19:30’da ziyarete açıldı. Çanakkale Muharebeleri döneminde 3. Kolordu’nun silah tamirhanesi olarak hizmet veren Bigalı Kalesi’nde muharebeler sırasında arızalanan silahların tamiratı gerçekleştiriliyordu. Çanakkale Muharebeleri döneminde 3. Kolordu Komutanlığı’nın silah tamirhanesi olarak hizmet veren Bigalı Kalesi’nde o dönemde, Milli Mücadele yıllarındaki Gaziantep Savunması’nda Gazianteplilere silah temin eden Tüfekçi Yusuf Usta’nında görev yapmış olması bu tarihi mekana ayrı bir önem kazandırıyor.

Yıllarca harap bir durumda olan ve neredeyse yok olmak tehlikesiyle karşı karşıya bulunan Bigalı Kalesi Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarih Alan Başkanlığı’nın başlatmış olduğu restorasyon sayesinde kurtarılarak tarihe ve bölge turizmine kazandırıldı. Bölgede gerçekleştirilen savaş alanları turizmi açısından önemli bir ziyaret yeri olan Bigalı Kalesi, Çanakkale Muharebeleri dönemindeki kullanım amacına uygun olarak kale müze formunda düzenlendi. Kale içerisinde bulunan Mahmudiye Camii ise bu kapsamda yeniden restore edilerek ibadete açıldı. Silah tamirhanesi müzesi olarak hizmet veren Bigalı Kalesi Müzesi’nde bu konsepte uygun bölüm ve objelerin yanısıra Gaziantep’li Tüfekçi Yusuf Ustanın da bir heykeli bulunuyor. 

Bigalı Kalesi ve Müzesi Çanakkale Kara Muharebeleri’nin 107. yıldönümü anma etkinlikleri kapsamında 24 Nisan 2022 Pazar günü saat 19:30’da görkemli bir törenle açıldı. Açılış törenine  Kültür ve Turizm Bakanı  Mehmet Nuri Ersoy, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Çanakkale Valisi İlhami AKTAŞ, AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İSKENDEROĞLU, Birleşik Krallık Ankara Büyükelçisi Sir Dominic CHİLCOTT, Yeni Zelanda Gaziler Bakanı Meka WHAİTİRİ, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Turhan ECEVİT, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail KAŞDEMİR, büyükelçiler ve yabancı ülkelerin temsilcileri, siyasi parti temsilcileri, şehit aileleri, gaziler, STK’lar ve davetliler katıldı. Yapılan duanın ardından Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri ERSOY, Çanakkale Valisi İlhami AKTAŞ ve beraberindeki heyet tarafından kurdele kesimi gerçekleştirildi. Bigalı Kalesi’nin açılış törenine ve iftar davetine Antalya Bilim Üniversitesi İkitsadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mesut UYAR,  Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyelerinden Doç. Dr. Özkan Keskin, Dr. Öğr. Üyesi Onur USTA, Sanat Tarihi Bölümünden Doç. Dr. Yusuf ACIOĞLU, Atatürk ve Çanakkale Savaşları Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Barış BORLAT, Atatürk ve Çanakkale Savaşları Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı  Öğretim Görevlisi İsmail SABAH, Çanakkale Cephesi Sitesi Editörü Tarihçi- Yazar İslam ÖZDEMİR, Tarihçi- Yazar Mehmet Fatih BOZKURT, Askeri Tarih Uzmanı Ömer ARSLAN ve Askeri Tarih Uzmanı Hüseyin ARABACI da katıldı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri ERSOY açılış sırasında yapmış olduğu konuşmasında Çanakkale Savaşları’nın Türk tarihi açısından önemine vurgu yaparken davetliler arasında bulunan Hristiyan misafirlerin Paskalya Bayramını da tebrik etti. Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail KAŞDEMİR ise konuşmasında, Bigalı Kalesi’nin tarihi öneminden, Çanakkale Muharebeleri dönemindeki işlevinden ve yapılan restorasyon sürecinden bahsederek davetlileri bilgilendirdi. Açılış sonrası verilen iftar yemeğinin ve yapılan duaların ardından program sona erdi. 

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.