Dolar 34,0040
Euro 37,8613
Altın 2.819,83
BİST 9.577,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25 °C
Hafif Yağmurlu

AÇASAM’dan Yeni Bir Kitap Daha

27.01.2023
1.085
A+
A-
AÇASAM’dan Yeni Bir Kitap Daha

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Atatürk ve Çanakkale Savaşları Araştırma Merkezi (AÇASAM) yayın serisine yeni bir kitap daha ekledi. GülperULUSOY’un kaleme aldığı “Türk Basınında Çanakkale Zaferi ve Gelibolu Yarımadası’na Yapılan Ziyaretler (1915-1938)”isimli kitap Çanakkale Saat Kulesi yanındaki ÇOMÜ DÖSİM’de satışa sunulmuştur. 

“Türk Basınında Çanakkale Zaferi ve Gelibolu Yarımadasına Yapılan Ziyaretler (1915-1938)” adı verilen eserin konusunu, Türk ve yabancı devlet erkânları, kurumlar, dernekler tarafından yapılan ziyaretler ve anma törenlerinin Türk basınına nasıl yansıdığına dair yazılar dâhilinde yapılan araştırmalar oluşturmaktadır. Ayrıca ek olarak yabancı ülkelerde yapılan anma ve törenlerinin Türk basınına nasıl yansıdığına dair haberlere de değinilmiştir.

Eser üç bölümde incelenmiştir. Birinci bölümde Birinci Dünya Savaşı Sırasında Gelibolu Yarımadası’na Yapılan Ziyaretler ve Anma Törenleri (1915- 1918) ana başlığı altında Harbiye Nazırı Enver Paşa’nın Çanakkale Cephesi Ziyareti, Suriye Heyet-i İlmiye ve Edebiyesi’nin Ziyareti, 1917 yılında Alman İmparatoru Wilhelm’in ziyareti dikkat çekmiştir. 

İkinci bölümde Mütareke ve Cumhuriyet Döneminde Gelibolu Yarımadası’na Yapılan Ziyaretler ve Anma Törenleri (1918 – 1938) ana başlığı altında Türkiye Cumhuriyeti Devlet Erkânının Ziyaretleri, Kurumlar ve Derneklerin Ziyaretleri, Yabancı Devlet Erkânın Ziyaretleri, Yabancı Ülkelerden Gelen Ziyaretçiler başlığı altında incelenmiştir. 

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Erkânının Ziyaretleri bölümünde Mustafa Kemal Atatürk’ün Çanakkale ziyaretleri, Mehmet Çavuş Abidesi’nin Yapımı Sırasında yapılan ziyaretler, 1936 yılında Montrö Zaferi ile birlikte yapılan ziyaretler dikkat çekmiştir. Yine aynı bölüm altında Kurumlar ve Derneklerin Ziyaretleri başlığı altında Şehitlikleri İmar Cemiyeti’nin, Milli Talebe Birliği’nin, Türk Tarih Kurumu’nun ve Halkevlerinin Gelibolu Yarımadasına ziyaretlerine değinilmiştir. Yabancı Devlet Erkânı Ziyaretlerinin kapsamında 1930 yılında General Gouraud’un Ziyareti, 1936 yılında İngiltere Kralı Edward’ın ziyareti dikkat çekmiştir. Yabancı Ülkelerden Gelen Ziyaretçiler başlığı altında ise İngiltere, Avustralya, Fransa ve Mısır’dan gelen ziyaretçilere değinilmiştir. 

Ayrıca birinci ve ikinci bölümde 1915 – 1938 yıllarında Çanakkale Boğaz Muharebesi Zaferi ve Anafartalar Muharebesi Zaferinin anma törenleri hakkında bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümünde ise sonuca bağlanmıştır. 

Çalışmanın ana kaynağını baktığımızda 1915 – 1938 yılları arasında Türk basınında ulusal ve yerel anlamda faaliyet gösteren seçilmiş gazeteler oluşturmuştur. Bu gazeteler; Tasvir-i Efkâr, Sabah, Tanin, Ati (İleri), Akşam, Son Posta, Vakit, Ulus, Cumhuriyet ve Milliyet’tir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.