Dolar 34,0030
Euro 37,8554
Altın 2.820,23
BİST 9.577,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25 °C
Hafif Yağmurlu

Çanakkale Seferi

25.12.2022
297
A+
A-

Kitap Adı: ÇANAKKALE SEFERİ

Kitabın yazarı: FER-CHARLES ROUX

Kitabın Mütercimi: Mehmed Nihad, Veliahd-ı Saltanat Yâveri Erkân-ı Harb Binbaşı Asım Erkân-ı Harbiye-i Umûmiye Üçüncü Şube’den Erkân-ı Harbiye Stajyeri Yüzbaşı

Basım Yeri: Matbaa-i Askeriye

Basım Yılı: 1337[1921]

Sayfa Sayısı: 272

Cilt Tipi: Kâğıt Kapak

Kâğıt Cinsi: Kitap Kâğıdı

Dil: Osmanlı Türkçesi

Fer-Charles Roux’un “Çanakkale Seferi” adlı kitabı birinci elden kaynak niteliği taşımaktadır. Hatırat niteliği taşıyan bu eser, Çanakkale Savaşı sırasında ve sonrasında yaşanan olaylardan oluşur. İlerleyen zamanda Fransız zabit ve yazarın bu kitabını Mehmet Nihad ve Mütercim Asım Osmanlı Türkçesi’ne çevirmişlerdir. Nihad Bey’in kitaba ilaveleri göze çarpmaktadır. Eser sadece savaş perdelerini aktarmakla kalmamış, aynı zamanda düşman cepheleri gerisini de aydınlatmaktadır. Charles Roux aslında küçük ve önemsiz görünen detayların, bir o kadar ilgi çekici olduğunu okuyucuya fark ettirmektedir. Bu eser, müttefiklerin bütün maddi ve manevi endişelerini ortaya koymaktadır.

Eser bolca betimlemelerin yer aldığı, merak uyandıran akıcı bir üslup ile savaşı anlatmaktadır. Özellikle Charles’in Çanakkale Savaşı’nın 18 Mart günü anlatımında bomba sesleri ile uyanışına ve Mondros Köyü’nün şairaneliğine dikkat çekmesi bu betimlemenin bir örneğidir. 25 Nisan günü yapılan ihraçtan bahsetmiş olan yazar, Türkleri ihraç noktalarından uzaklaştırmak için girişilen faaliyetlere ve Kabatepe’ye Anzak Kolordusu’nun isabetine değinmiştir.

Bu eser yabancı bir zabitin gözünden Türk subayları hakkından bilgilerde içermektedir. Gerek Enver Paşa’nın gerek Liman Paşa’nın savaş sürecindeki konumları eserde dile getirilmiştir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.