Dolar 32,2453
Euro 34,8240
Altın 2.421,17
BİST 10.268,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17 °C
Az Bulutlu

Çanakkale Cebhesinde Duyup Düşündüklerim

25.12.2022
282
A+
A-
Çanakkale Cebhesinde Duyup Düşündüklerim

Kitap Adı;  Çanakkale Cebhesinde Duyup Düşündüklerim

Kitabın Yazarı;  Uryanizâde Ali Vahid

Basım Yeri;  İstiklal Matbaası,

Basım Yılı;  1332-1334[1916-1918]

Sayfa Sayısı; 37

Cilt Tipi; Kâğıt Kapak

Kâğıt Cinsi; Kitap Kâğıdı

Dil; Osmanlı Türkçesi

            Çanakkale Muharebeleri’nin edebiyata yansıması hususunda ilk eserlerden biri olan bu çalışma, 18-23 Ekim 1915 tarihleri arasında Suriye, Filistin ve Lübnan’dan seçilerek cepheye getirilen Arap İlmî Heyeti’ne mihmandarlık eden Uryanizâde Ali Vahid’in Çanakkale Cephesi’ne dair gözlemlerini ve hislerini içerir. Heyet, Akbaş Limanı’nda Çanakkale’ye çıkmıştır. Hatıra da buradan başlamaktadır. Heyet, 5. Ordu komutanı Liman Paşa, Anafartalar Grup Komutanı Mustafa Kemal ile de görüşme fırsatı bulmuştur. Yarımadanın yanında bir de Çanakkale şehrini gezen heyet, Müstahkem Mevki Komutanlığı’nı, Dardanos Bataryası’nı ve burada yaşananları da subaylardan dinleme fırsatı bulmuştur. Uryanizâde Ali Vahid, altı günlük bu ziyarette bütün gözlemlerini ve hissiyatlarını güzel bir dil ile bu eserde kaleme almıştır.

            “Şu sırada Çanakkal’a Cephesini ziyaret edip de susmak, gördüklerinden bahsetmemek insanın elinden gelmez. Bunun için ben de biraz söylemek, duyularımı bir dereceye kadar tercüme ve ta’bir etmek istiyorum. Muvaffak olabilirsem bana ne mutlu.”

Uryanizâde Ali Vahid

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.