Dolar 32,1769
Euro 34,7921
Altın 2.445,59
BİST 10.218,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14 °C
Az Bulutlu

Şehitlikleri İmar Cemiyeti Kongresinin Kararları Çanakkale’de Türklüğe Lâyık Bir Abide Dikilecek

26.12.2022
277
A+
A-
Şehitlikleri İmar Cemiyeti Kongresinin Kararları Çanakkale’de Türklüğe Lâyık Bir Abide Dikilecek

Dün öğleden sonra saat 2 de Şehzadebaşı Letafet apartmanındaki halk partisi merkezinde «Şehitlikleri İmar Cemiyeti» azalan toplanarak senelik kongrelerini yapmışlardır. Kongreyi cemiyet başkanı Cevdet Kerim açmış, bundan sonra idare heyeti raporu okunarak cemiyetin bir senelik faaliyeti gözden geçirilmiştir. Birçok azalar söz alarak cemiyet faaliyetlerinin artması ve gelir kaynakları bulunabilmesi için yapılması lâzım gelen işleri sayarak düşüncelerini bildirmişlerdir. Gelirin artması için takvim ve muhtıra çıkarılması, idarei hususiye ve belediye bütçelerinden yardım istenmesi, hususî şirketlere müracaatlar yapılması, rozet dağıtılması, aza adedinin çoğaltılarak cemiyetin bütün Türkiye’ye teşmili esasları ittifakla kabul olunmuştur. Yapılacak işler arasında Edirnekapı şehitliğinde yapılmakta olan imar işine devam olunması, Çanakkale şehitliğinin bir, bir buçuk milyon liralık muazzam bir abide ile tezyini ve orasının Türk kahramanlığına lâyık bir şehitlik haline konması; yabancı ülkelerde  (Yugoslavya, Avusturya, Suriye…) ki şehitlerimize birer şehitlik ve abide kurulması gibi vazifeler gösterilmiştir.

Sonra açık namzet usulü ile yeni idare heyeti seçilmiştir. İttifakla seçilen yeni idare yeti şunlardır: Cevdet Kerim, Cemal, (Nemli zade), Sani Yaver (doktor), Kadri (hayvan borsası azasından), Hikmet (doktor), Süleyman (mezarlıklar müdürü), Fehmi (müftü), Salih (Emlâki milliyeden), İsmail Sıtkı (Şehir Meclisi azasından)

Kongre saat dörtte hitam bulmuş, tutulan otobüs ve otomobillerle kongreye gelen cemiyet azası Edirnekapı şehitliğine götürülmüşlerdir. Edirnekapı şehitliği toplu olarak dolaşılmış ve cemiyetin bu şehitlikteki faaliyeti görülmüştür. Cemiyet bu şehitlikte göze çarpan bir varlık göstermiştir.

Mezarlıkta yedi bin tane şehit yatmaktadır. Bu şehitlerin her birinin mezarı ayni intizamla meydana çıkarılacaktır. Şehitlik içinde ayrıca muntazam yollar açılmış, çiçekler yetiştirilmiş, ağaçlar büyütülmüştür.[1]


[1] Son Posta, 9 Birinci Kanun 1935.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.