Dolar 32,2580
Euro 34,7019
Altın 2.396,86
BİST 10.275,40
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20 °C
Az Bulutlu

Harp Ceridelerine Göre Çanakkale Savaşları’nda 27’nci Alay-2

26.12.2022
300
A+
A-
Harp Ceridelerine Göre Çanakkale Savaşları’nda 27’nci Alay-2

Kitap Adı: Harp Ceridelerine Göre Çanakkale Savaşları’nda 27’nci Alay-

Yayına Hazırlayanlar: Murat KARATAŞ, Barış BORLAT

Basım Yeri: Ankara

Basım Yılı: 2017

Sayfa Sayısı: 564

Cilt Tipi: Karton Kapak

Kâğıt Cinsi: Kuşe Kâğıt

Dil: Türkçe

ISBN:

Çanakkale Muharebeleri’nin üzerinden yüz yılı aşkın süre geçmesine rağmen, birkaç örnek dışında muharebe raporları gün yüzüne çıkmadan Türk arşivlerinde yer almıştır. Genelkurmay Askeri Tarih ve Stratejik Etüt Başkanlığı Arşivi, konu hakkında oldukça geniş veriler sağlamıştır ve arşiv sayesinde yayımlanan eserler, Çanakkale Muharebeleri ile ilgili Türk kaynaklarının en değerlilerini oluşturmuştur.

27’nci Alay, daha Çanakkale Muharebeleri başlamadan önce Gelibolu Yarımadası’nda savunma görevi yapmıştır ve İngiliz birliklerinin tahliyesine kadar cephede savaşan neredeyse tek birlik olmuştur. Savaşın her safhasına şahit olan ve aktif görev üstlenen 27’nci Alay, Kuzey Bölgesi Muharebeleri dediğimiz Kanlısırt, Conkbayırı ve Anafartalar bölgesinde cesurca savaşmıştır. Böylece savaşın seyrinin günü gününe aktarıldığı 27’nci Alay’ın Harp Ceridesi, tarihimiz için oldukça önemli bir kaynak olmuştur. Bu sebeple Çanakkale Muharebeleri’nin ana kaynaklarını ortaya çıkarmak amacıyla “Harp Ceridelerine Göre Çanakkale Savaşları’nda 27’nci Alay” kitabı hazırlanmıştır. Bu kitap üç cilt olarak planlanmış ve 27’nci Alay Harp Ceridesi’nin Osmanlıca halinin günümüz harflerine çevrilmesi amaçlanmıştır. Kitabın ilk cildi Mart-Nisan 1915 tarihleri arasını, ikinci cildi Mayıs-Eylül 1915 tarihleri arasını ve üçüncü cildi Ekim-Aralık 1915 tarihleri arasını kapsayacak şekilde tasarlanmıştır. Ayrıca üçüncü cildin sonuna bütün eserin genel değerlendirmesi ve 27’nci Alay hakkında yayımlanan anı, hatıra, araştırma eserlerde kullanılan rapor ve telgraf gibi belgelerin eklenilmesi de düşünülmüştür. Eserin çeviri kısmında transkripsiyon kurallarına uyulmuş ve okuyucuya kolaylık sağlaması amacıyla yer adları ya da ünsüz yumuşaması gibi durumlarda sadeleştirilmiştir. Ayrıca günümüzde kullanımı büyük oranda yok olan ya da teknik terim barındıran kelimeler için eserin sonuna sözlük eklenmiştir. Gerekli görülen yerlerde ise açıklamalı dipnot kullanılmıştır.

Kitabın içerisinde:

28 Nisan/31 Mayıs 1915 Tarihleri Arası Belgeler, 1/30 Haziran 1915 Tarihleri Arası Belgeler, 1/31 Temmuz 1915 Tarihleri Arası Belgeler, 1/31 Ağustos 1915 Tarihleri Arası Belgeler ve Harp Ceridesine Bağlı Raporlar yer almıştır.

Çanakkale Muharebeleri esnasında cephede birçok kilit birlik bulunmuştur. Bu birlikler arasında olan 27’nci Alay’ın savaş esnasında günü gününe tutulan Harp Cerideleri, Türk Harp Tarihine önemli katkılar sağlayacak nitelikteki belgeleri oluşturmuştur. Bu cerideler sadece savaşın seyrini anlatmakla kalmamış, askerin ruhunu, sağlık durumunu, disiplinini de gün yüzüne çıkarmıştır. Bu bağlamda günümüz harfleriyle sadeleştirilen belgeler, Çanakkale Muharebeleri’ndeki ruhun daha çok aydınlatılması ve akademik yarar sağlaması amacıyla, Doç. Dr. Murat KARATAŞ ve Barış BORLAT tarafından düzenlenmiş ve Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı tarafından yayımlanmıştır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.