Arşiv Belgelerinde Lâpseki (1915-1922) Hüseyin ARABACI
Arşiv Belgelerinde Lâpseki (1915-192)
Lâpseki, iki kıta arasında geçit yeri olma özelliği nedeniyle oldukça eski tarihsel geçmişe sahiptir. Eski Çağ’dan günümüze kadar olan süreçte, pek çok medeniyet buradan geçiş yapmış ve bu stratejik noktaya hâkim olma mücadelesi vermiştir. Yunan-Pers mücadelesi, “Haçlı Donanması” olarak da nitelenebilecek Armadanın Osmanlı’nın bölgeye hâkim olma mücadelesini önleme çabaları, ilk Venedik-Osmanlı Deniz Harbi bu coğrafyada gerçekleşen tarihi hadiselerden bazılarıdır.
Osmanlı döneminde orduların, ulakların geçit, kayıt ve malzeme teslim noktası olduğu kadar deniz ticaretinin de önemli iskelelerinden biri olan Lâpseki, bu özelliğini Çanakkale Muharebeleri döneminde de yitirmemiş ve muharebe hattına desteğin en önemli merkezlerinden biri olmuştur.
Bünyesinde idari, sıhhi ve levazım birimlerini barındıran Lojistik Destek Merkezi durumundaki Lâpseki’nin 1915-1922 yılları arasındaki durumunu bu kitapta aktarmaya gayret ettik. Zira Lâpseki, muharebeler döneminde olduğu kadar işgal döneminde de terhis edilen askerlerin sevk merkezidir Bunun yanında Millî Mücadele’de yerini erkenden alan ilçe ve beldeleri için Akbaş Baskınına verdikleri destek nedeniyle zorlu süreç başlamış işgale de uğrayan Lâpseki, takdire şayân mücadele vererek mücadeleden hiçbir zaman geri durmamıştır.
Bu kapsamda, yoğunlukla ulusal arşivlerden edinilen belgelere dayalı olarak bilgileri barındıran müstakil bir çalışma olan bu eserde Lâpseki ilçesinin Çanakkale Muharebeleri ve Millî Mücadele dönemi ele alınmıştır.