Dolar 32,2969
Euro 34,9801
Altın 2.446,01
BİST 10.173,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19 °C
Az Bulutlu

Uzun Beyaz Bulut Gelibolu

26.12.2022
264
A+
A-
Uzun Beyaz Bulut Gelibolu

Kitap Adı: Uzun Beyaz Bulut Gelibolu

Yayına Hazırlayanlar: Buket Uzuner

Basım Yeri: İstanbul

Basım Yılı: 2002

Sayfa Sayısı: 323

Cilt Tipi: Karton Kapak

Kâğıt Cinsi: Kuşe Kâğıt

Dil: Türkçe

ISBN: 975-14-0824-5

Kurgu yazarı olarak kendi karakterini yaratmaya karar veren Buket Uzuner, hayatını yazmaya vermiştir. Birçok eser yayımlayan yazar, Çanakkale üzerine de bir roman yazmaya karar vermiş ve bunun için çalışmalara başlamıştır. Dört yıl süren bu çalışma esnasında Türkiye’nin çeşitli yerlerinden kitap ve belge yardımları gelmeye başlamış, Çanakkale sırtlarında gezintiler yapmıştır.

Kitabın hazırlanışına katkı sağlayanların bir kısmı şu şekilde verilmiştir: Sami Karaören, Prof. Emre Kongar, Prof. Talât Sait Halman, Orhan Koloğlu, Dr. Halit Özsüt, İzzeddin Çalışlar, Eser Eken, Kaan Erkorkmaz, Banu Gümüştüs, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi; Atatürk ve Çanakkale Savaşlarını Araştırma Merkezi, Çanakkale Küçük Anafartalar Köylüleri ve Muhtarı, Emine ve Hasan Helvacı, Yeni Zelanda New York Konsolosu Jane Cunnlife ve New York İkinci Konsolosumuz Muzaffer Özyıldız, Genelkurmay Başkanlığı- Hasan Tahsin Haber Bilgi Merkezi, Diyanet İşleri Başkanlığı-Vakit Hesaplama Şubesi Müdürlüğü.

Buket Uzuner, yardım ve katkıların yanı sıra çeşitli kaynaklardan da faydalanmış ve onları şu şekilde belirtmiştir: Cepheden Cepheye (Münim Mustafa, Arma Yay.), Kanlısırt Günlüğü (Mehmet Fasih Bey, Arba Yay.), On Yıllık Savaşın Günlüğü (Orgeneral İzzeddin Çalışlar, YKY.), Gelibolu’nun İki Yakası (Can Dündar, CD-rom Milliyet Yay.), Gallipoli; The New Zealand Story (Christopher Pugsley, Hodder & Stoughton.), Mustafa Kemal Çanakkale’yi Anlatıyor (Ruşen Eşref, Akbank Yay.), lan Hamilton’m Çanakkale Savaşları Raporu (On Sekiz Mart Üniversitesi Yay.), Gelibolu, Yenilginin Destanı (Steel & Hart, Sabah Yay.), Gallipoli (Alan Moorehead, Ballentıne Books.), Voices of Gallipoli (Maurice Shadbolt, Hodder & Stoughton ), Anzaklar’ın Kaleminden Mehmetçik (A. Mete Tuncoku, Atatürk Araştırma Merkezi Yay.), Reklamcılığımızın İlk Yüzyılı:1840-1940 (Orhan Koloğlu, Reklamcılar Derneği Yay.), İşgal Altında İstanbul (Nur Bilge Criss, İletişim Yay.), Gelibolu ve Yöresi ( Mehmet İrdesel, Geltur Yay.), Çanakkale Savaşı Üzerine Bir Çalışma (Selahattin Çetiner) ve Tarih Nasıl Yazılmalı, ya da Yazılmalı mı? (Levent Yılmaz, Dost Yay.)

Buket Uzuner bu eserinde, Çanakkale Savaşları’nda ölen büyük dedesinin kayıp mezarını aramak için Gelibolu’ya gelen Yeni Zelandalı genç bir kadın ve Çanakkale Milli Parkı’nda bastonuyla dolaşan Türk Nine’nin akıllara durgunluk veren seksen beş yıllık sırrını anlatmıştır. Mart 2000 sabahı Çanakkale Savaşlarında öldüğü ya da ölümüne dair hiçbir ipucu bulunmayan Er Aliastair John Taylor’ın kayıp listelerinde yer almamasının ötesinde, onun yani büyük dedesinin varlığına, aslında ne ölü ne de kayıp bir insan olmadığına dair bir ipucu arayan Victoria Taylor’ın Ece Yaylası Köyü’ne gelmesi ile olaylar başlamıştır. Bu eserde olaylar, 1915 Çanakkale Savaşı’nda Osmanlı Teğmeni Ali Osman Bey ile Anzak Er Aliastair John Taylor’ın belki bir tesadüf, belki bir mucize eseri karşılaşıp insanlığı dehşete düşürecek bir ders şeklinde anlatılmıştır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.