Dolar 32,2745
Euro 34,7912
Altın 2.398,71
BİST 10.247,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20 °C
Az Bulutlu

Mehmet Boz

26.12.2022
309
A+
A-
Mehmet Boz

MEHMET BOZ

Ayvacık – Naldöken Köyü’nden.

1311 (1895) doğumluyum. Önce Arıbumu’nda daha sonra İran taraflarında Ermeni ve Ruslar’a karşı muharebelere girdim. Hem makineli tüfek kullandım, hem de mavzer. En çok mavzer kullandım. 13. Fırka’daydım.

«Nine benden çürük çıktı. İlkim emme, nafile… Ne gözleri görüyor ne de ayakları tutuyor… Kalkamıyor bile.»

Abdurrahman Efendi vardı yüzbaşımız. Şimdi 86 yaşındayım. 60 kişi gittik buradan Arıburnu’na, bir ben geldim geriye. Arıburnu’nda, Mermerburnu’nda çok harp yaptık gavurlarla. Kurudere’de arkadaşlara «kaldırmayın kafanızı» diyorum. Gavuru göreceklermiş. Kaldırdılar kafalarını, yediler kurşunu. Boyladılar Kurudere’yi. 40 gün çakmak çaldım Arıburnu’nda. İran tarafında çok süngü muharebesine katıldım. Arıburnu’ndan, İran tarafına giderken 400 mermi, mavzer, ikişer tane bomba, elbise verdiler. Bellerimize de çapa, kürek taktılar, öylecene yolladılar bizi.

İki çocuğum var. Çocuğun yanında duruyorum. Nine sağ. İki gözü görmüyor. Bacakları tutmuyor. 65’lik aylığı alıyorum.

Çok açlık çektim. Üç hurma ile doyunduğum çok oldu. İkisi tayın, birisi karavana yerine.

İran Cephesinde yaralandım. Kalçamın bir tarafı yok. Bomba parçası aldı götürdü.

Bahir’e çıktı. Biz bir sabah karavanayı yiyemeden silahbaşı yaptık. Palamutluğun içinden Kocadere’ye geldik. Burada hiç durmadan 3 gün ateş ettik… Düşmana karşı… Çanakkale’de 9 ay 15 gün çakmak çaldım.

Sağ tarafımızda 73. Alay vardı. Karınca gibi asker denizden tarafa kaynıyor. Çavuş bir asker yolladı. İngiliz gidiyordu. Düşman hiç bir şeyini alamadan gitti. Çadırları, şekerleri hepsi duruyordu.Çanakkale bitince bizi İstanbul’da Kuleli’ye götürdüler.

Haydarpaşa’dan bir gün trene bindirdiler. Ulukışla’ya kadar trenle gittik. Ondan sonra yürüyerek 58 günde Gümüşhane’ye geldik. Bir hafta sonra Bayburt yakınlarında harbe girdik, bozulduk. 15 gün hep geri çekildik. Masal gibi bir şey bunlar şimdi… 4. Ordu’dan da hava değişimine geldim.

Sonraları Yunan çıktı İzmir’e… Çanakkale’ye İngilizler çıktı…. Baş yok… Badrık yok… Atatürk çıktı da ortaya, Yunan’ı sürdü, çıkardı, memleketi kurtardı…

7 CEPHE’nin GAZİLERİ anlatıyor, Cahit Önder,2005,s.11-12

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.