Dolar 32,2192
Euro 34,7686
Altın 2.408,96
BİST 10.269,17
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17 °C
Az Bulutlu

72. Alay’a Ait 8/17 Mayıs 1915 Tarihleri Arasındaki Muharebe Tutanakları

26.12.2022
205
A+
A-
72. Alay’a Ait 8/17 Mayıs 1915 Tarihleri Arasındaki Muharebe Tutanakları

72. Alay’a Ait 8/17 Mayıs 1915 Tarihleri Arasındaki Muharebe Tutanakları

25 Nisan – 331:

Kanlı Sırt’ta ileri mevzi‛de bulunmak ve piyâde ateşlerimizle düşmanı ta‛cîz etmekle beraber mevzi‛in tahkîmâtıyla iştigâl edilmekte idi. Ve birinci taburumuz 27. Alayı’nın arasında bulunmakta ve vaz‛îyet-i arâzî sevk ve idâresini işkâl etmekte olduğundan 27. Alay müretteb taburuyla tebdîl edildi. Ve üç şehîdimizden mâ‛adâ vukû‛âtımız olmadı.

26 Nisan – 331:

Birinci hatt taht-ı işgâlimizde olmakla beraber mevzi‛n tahkîm ve takvîyesiyle ve mümkün olabilen ecsâdın defniyle iştigâl edildi. Keşf kollarımızın ateşleriyle düşman ta‛cîz edildi. Bir mecrûhdan gayrı vukû‛âtımız olmadı.    

27 Nisan – 331:

Alayımız yine tahkîmâtla uğraştı. 26/27 gecesinde düşman sağ ve merkez grublarına ta‛arruz ettiğinden ve bizim cenâhımıza da ta‛arruz etmek ihtimâli bulunduğundan daha ziyâde müteyakkız ve hazır bir vaz‛îyette âmâde bulunuldu. Birinci hattımız ilerisindeki keşf kollarımız takvîye edildi. Ve fâsıla ateşlerle düşman ta‛cîz edildi. Bir şehîdimiz oldu.

28 Nisan – 331:

Kezâ ileri hattın muhâfazasıyla beraber vücûda getirilen siperler temdîd ve takvîye ve râh-ı mestûrlar vücûda getirilmekte idi. Sâ‛at 10.00 sonra düşmanın merkez grubumuza şiddetli ateş açılmasıyla bizim cenâhımıza da ta‛arruz ihtimâline mebnî teyakkuz ve intibâh ziyâdeleştirildi. 

29 Nisan – 331:

Bir kısım askerimiz ileri hattı muhâfaza ve bir kısımla da siperlerin takvîyesiyle ve istinâd ve ihtiyâtlar için birinci hattın yirmi hatve gerisinde ve birbirine müvâzî mahal-i mahfûzalar inşâsıyla iştigâl etmekle beraber bütün alay hâl-i teyakkuzda bulunmakta ve düşmana fâsılalı ateş icrâ etmekte idi. İki mecrûhumuzdan mâ‛adâ vukû‛âtımız olmadı.

30 Nisan – 331:

Mevzi‛n tahkîmâtıyla beraber icrâ-yı mansûr hücûmumuz için hazırlıkta [düşmanın hafîf ve kavî olan aksâmının, makineli tüfenk mevzi‛lerinin, düşman cebhe ve vaz‛îyetinin, esnâ-yı ta‛arruzda ta‛kîb edilecek hücûm istikâmetlerinin keşfî ve bilcümle efrada irâe ve öğretilmesi] bulunmakta idi. Bugün yalnız bir mecrûhumuz oldu.

1 Mayıs – 331:

Verilen sekiz tane İngilizce beyânnâme cesûr efrâda verilerek bilâ vukû‛ât düşman mevzi‛ne attırıldı. Merkûmunun hîn-i avdetinde düşman piyâde ateşleriyle ta‛kîb etmiş ise de ileri keşf kollarımızın mukâbelesi üzerine ateş kesmeye mecbûr oldular. Siperlerin ve râh-ı mestûrların takvîye ve ikmâliyle ve mahal-i mahfûzaların inşâsıyla iştigâl edildi. Düşman sol cenâhımıza kuvvet yığdığını sol cenâh kumandanlığından vârid olan emir üzerine 1/2 gecesini vukû‛ bulacak ta‛arruz mütehammil karşı ateş hattımızın ilerisini kuvvetli keşif kollarıyla tutulmak bombacı efrâdı îcâbında bombalarını isti‛mâl etmek üzere hazır tutulmak, istinâdları daha ziyâde yaklaştırmak ihtiyâtları harekete âmâde bir hâlde bulundurmak gibi tertîbâtta bulunuldu. Zâbitân ve efrâdımızın son derece metînâne ve mütebassirâne davranarak düşmanın icrâ edeceği ta‛arruzu def‛ ve tard ettikden sonra ta‛kîbleriyle Kanlısırt’taki siperlerine girmek için sarf-ı himmet ve fedâkârî eylemesi ayrıca tefhîm edilerek düşmanın hücûmuna âmâde bulunuldu. Bu gece düşman top, mitralyöz ve piyâde ateşleriyle siperlerimizi fâsılalı bir sûrette döğdü ve siperlerimizin ba‛zı aksâmını ehemmîyetsiz sûrette tahrîb ederek iki neferimiz mecrûh oldu. Avcı siperlerimizden ateşle mukâbelede bulunuldu.

2 Mayıs – 331:

Ateş hattımızı taht-ı te’mînde bulundurmakla beraber siperlerin takvîyesine ve mahal-i mahfûzaların ikmâline çalışıldı. Düşman fâsılalı topa ve mitralyöz ateşleriyle ta‛cîzâtta bulundu. Geceleyin keşf kollarımız daha ileriye sürülerek ateşleriyle düşmanı iz‛âç ettiler. Düşman topçu ateşinden üç neferimiz mecrûh oldu.

3 Mayıs –331

Tahkîmâtla uğraşıldı. Düşmanın icrâ ettiği top ve mitralyöz ateşinden iki neferimiz mecrûh oldu.

Sol cenâh grubu kumandanlığından muhavvel 3–3–331 sâ‛at 7.35 sonra  tarihli fırka emri mûcibince işgâl ettiğimiz hatt grubdan sonra 27. Alay 1. Taburu devir ve teslîm edilerek Kanlı Sırt’ın şarkındaki hatt-ı ictimâ‛da tecemmü‛ edildi. [Makineli tüfenk bölüğü müstesnâ] ve sol cenâh kuvvetinin ihtiyâtı olarak emr-i ahza intizâran 3/4 gecesi geçirildi.         

            4 Mayıs – 331:

4–3–331 ve sâ‛at 10.15 evvel tarihli sol cenâh grubu kumandanlığından muhavvel fırka emri mûcibince Kanlısırt şarkındaki hatt-ı ictimâ‛dan hareketle sağ cenâhda Çatalderesi’nin nihâyetinde ve 180 Râkımlı Tepe’nin şarkına gelinerek alayın üçüncü taburuyla birleşildi. Ve sağ cenâh grubu kumandanlığıyla derhâl irtibâtı te’sîs ederek ihtiyâtta kalındı.

72. Alay Kumandanı

Binbaşı Mehmet Münir

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.