Dolar 32,2081
Euro 34,8604
Altın 2.444,95
BİST 10.218,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20 °C
Az Bulutlu

Çanakkale Tahliyesi

26.12.2022
241
A+
A-
Çanakkale Tahliyesi

Kitap Adı: ÇANAKKALE TAHLİYESİ

Kitabın yazarı: John de Robeck-Wemys-Rozelin

Kitabın Mütercimi: Karargâh-ı umumi İstihbarat Şubesine Memur Erkan-ı Harbiye-i Bahriye’den Hüsameddin

Basım Yeri: İstanbul Matbaa-i Amire

Basım Yılı: 1333[1917]

Sayfa Sayısı: 20

Cilt Tipi: Kâğıt Kapak

Kâğıt Cinsi: Kitap Kâğıdı

Dil: Osmanlı Türkçesi

Bu eser müttefik ordunun Gelibolu Yarımadası’ndan tahliyesini resmi kaynaklar üzerinden okuyucuya sunmaktadır. Raporlardan oluşmaktadır. Birleşik Donanma Başkumandanı Amiral John de Robeck ile Mondros kuvve-i bahriyesi kumandanı Amiral Rozelin, Wemys tarafından verilmiş raporlardır. 12 Nisan 917 tarihli Times gazetesi aracılığı ile yayımlanmıştır. Kitap Türklerin nasıl iğfal edildiği hakkındaki başlık ile başlamaktadır. İlk rapor 22 Kânunuevvel 915 tarihlidir. Suvla ve Anzak-Arıburnu’ndaki başarılı tahliyesi ile alakalı olan donanmanın gelecekteki raporu Şura-yı Devlete sunulmuştur.

Eserin içeriğine bakıldığında Gelibolu ile hava ve arazi koşulları hakkında bilgiler edinilmektedir. Özellikle güney rüzgârlarının tahliyeyi olumsuz bir şekilde etkilemesi dile getirilmiştir. İlerleyen kısımlarda Türklerin tamamen aldatılmasından ve bu aldatılmanın neden gerçekleştiği, Helles’in tahliyesinden oluşan raporlar vardır. Raporu Amiral de Robeck bitirecektir. Raporun sonunda bir Çanakkale Haritası yer almaktadır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.