Dolar 32,2597
Euro 34,7279
Altın 2.403,93
BİST 10.247,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18 °C
Az Bulutlu

Mayıs/Haziran 1915 Tarihleri Arasındaki Çeşitli Yazışmalar

26.12.2022
256
A+
A-
Mayıs/Haziran 1915 Tarihleri Arasındaki Çeşitli Yazışmalar

Mayıs/Haziran 1915 Tarihleri Arasında Çeşitli Yazışmalar

Maltepe Karargahı’ndan

1-3-331

Beşinci Ordu Kumandanlı’ğına

Şimal Grubu’nun aldığı mıntıkaya göre Kumtepe’ye kadar sahilin muhafazası pek müşkil olduğu ve Kumtepe ve civarıyla zaten cenub grubuna daha ziyade taalluku  bulunduğu cihetle Çamtepe dahil olmak üzere cenub kısmının kamilen şimal grubundan ayrılmasına emir ve müsa’ade buyrulması müsterhemdir.

3. Kolordu ve Şimal Grubu Kumandanı

                                                                                             (Esad)

Beşinci Ordu Kumandanlığı’na

Bugün Arıburnu cephesinde kalavvel top ve tüfenk ateşleri hafif surette devam etmiştir. Öğleden sonra saat yedi buçuk raddelerinde Arıburnu’dan bir çok piyade kuvvetlerinin düşmanın sağ cenaha doğru çıkartmakta olduğu Kabatepe Müfrezesi ile raporundan bildirdiği ma’ruzdur.

1-3-331

3. Kolordu ve Şimal Grubu Kumandanı

  Esad

5-3-331

Kabatepe

Numara 3

Şimal Grubu Kumandanlığı’na

19. Fırka Kumandanlığı’na

1-Vaziyette tebeddül yoktur. Yalnız sefa’in-i harbiye ve torpidolar suret-i da’imede hareket üzere bulunmuştur.

2- Akşama doğru Kabatepe önünde bulunan harp gemisi Kabatepe’ye bir çok tesirsiz ateş endahtında bulunmuştur.

Kabatepe Müfreze Kumandanı  Binbaşı Saib

Şimal Grubu Kumandanlığı’na

Altıncı Alay fırkaya iltihak  etmişdi. Başka bir vazife aldığı haber alındı. Fırkanın elinde ihtiyatı yoktur. Alay 47’nin sağ cenahı Yeşil Tarla’nın şimalinde düşmanın sağ cenahındaki tepecikte olan iki mitralyöz ateşinden mütessir olduğu için ilerleyemiyor. Bu mitralyöz mevzi’i topçuya dövdürülecektir. Mamahfih her ihtimale karşı elde bir ihtiyata lüzum-ı kati vardır. 33. Alayla Kara Yörük Vadisi’ne tahrik ile alay kumandanı bana müracaat etmesi lüzûmunun emir buyrulması mecbûrdur.

5-3-331

 sa:9,35

16. ncı Fırka Kumandanı

  Miralay  Rüşdü

Kanlısırt

5/6-3.31

Kabatepe Müfreze Kumandanlığı’na

Emir süvari ile gönderilmektedir. Umumi harekete iştirâk edecek olan birinci tabura a’id emir ber vech-i atidir. Kabatepe müfrezesine mensub taburun düşmanın en sağ cenahına karşı Kabatepe istikametine doğruca ilerleyeceği düşmanın nazar-ı dikkatini kendi üzerine celb etmek ve onu mevzi’inde tesbit eylemek için öğleden evvel saat üçte harekete başlayacaktır. 47. Alay ile mezkûr tabur irtibat te’sis edecektir.

                                                                                         16. Fırka Kumandanı

                                                                                                 Miralay Rüştü

6.3.331

Kolordu Kumandanlığı’na

            9. Fırka 57. Alay henüz siperlerinden bir hatve ilerlememiştir. 14. Alay’dan iki bölük düşman siperlerine girmiştir. Şimdiki tekmil kuvvetlerimle Boyun ve Merkez siperlerine hücum edeceğim.

5.  Fırka Kumandanı

                                                                                     Ka’im-makam

Hasan Basri

Cesarettepe Karargahından

6.3.331

180 Rakımlı tepe cenûbî şarkisinde

Fırka taarruz mevkisinde

 Saat 5.40 evvel

Şimal Grubu Kumandanlığı’na

On dokuzuncu fırka heyet’i umumiyesiyle cebhesinde bulunan düşman mevazi’i işgal edilmiştir. Yalnız Beşinci Fırka Merkeztepe ve Boyun Noktası’nı düşman mevazi’ine hücum eylemekte bulunması fırkamızın harekatına te’hir edemiyor. Rica ederim mezkûr fırka ateş himayesiyle işgal etmeyip gerideki kıta’atıyla birinci hattı takviye ederek karşıdaki düşman siperlerini iskat için kuvvetçe mu’avenete ihtiyaç varsa bana bildirsin.

6.3.31

Sa 9. 45  

Şimal Grubu Kumandanlığı’na

Kemalyeri’ndeki topçu bizim kıta’atın gerisini ateş altında bulunduruyor. Fırka karargahından üç neferi şehid ve iki mekkâreyi telef ettiği endahttan fa’ide yerine zarar hasıl oluyor. Vaktiyle endaht etmesi için emr buyrulması.

                                                                                16. Fırka Kumandanı

                                                                                     Miralay Rüştü

7.3.331

Sa:10.35

3. Kolordu Şimal Grubu Kumandanlığına

1- Arıburnu önünde durmakta olan sefineden sabit balon uçurulmuştur.

2- Mesantepe istikametinde bulunan bir zırhlı Arıburnu’nu bombardıman etmekte olduğu Jandarma Taburu Kumandanlığı’ndan yazıldığı ma’ruzdur.

Anafartalar Mıntıka Komutanı

Ka’im-makam Ahmet Hamdi

8.3.331

Sa: 6.45 sonra

Şimal Grubu Kumandanlığı’na

Madde 1 Arıburnu istihkametinde düşmanın iki zırhlısı, Mestantepe istihkametinde iki zırhlısı, Lalatepe istihkametinde bir zırhlısı, Mu’arız Körfezinde bir torpidosu bulunduğu Jandarma Taburu kumandanlığından bildirilmektedir.

Madde 2 Sabahleyin saat 10.20 evvelde ve akşam saat 6.20 sonrada Anafarta üzerinden düşman tayyaresi geçtiği görülmüştür.

Madde 3 Lehü’l-hamd mıntıkada başka vuku’at olmadığı

Madde 4 Yedi numro ile düşmanın sol cenahta olduğu vaz’iyetine dair keşif tayyareleri raporu 8.3.331 saat 6.30 sonrada süvari-i mahsusuyla zât-ı kumandanlarına ve On Dokuzuncu Fırka Kumandanlığı’na da sureti takdim kılındığı ma’ruzdur.

Anafarta Mıntıka Kumandanı

Ka’im-makamn

 (Ahmet Hamdi-İmza)

Kanlısırt

10.3.331

Şimal Grubu Kumandanlığı’na

            Dün akşam 47. Alay cephesinde düşman tarafından atılan beş bombadan 25 mecrûh 2 şehid vâki oldu. Gece düşmanın bir kısım kuvveti avcı halinde siperlerimize doğru yaklaşmak istedi. Keşif kolumuzla müsademe etti. Üç neferimiz mecrûh oldu. Vaktinde açılan ateşle def’ edildi. Sağ cenah siperlerini takviye etmekte olan düşmanın ateşle ameliyatının men’ine çalışılmaktadır.

Kabatepe önünde karaya oturan düşman zırhlısına topçularımız tarafından icra edilen endahtta birkaç şarapnel isabet etti. Başka bir hadise olmadı.

16. Fırka Kumandanı

Miralay Rüştü

10.3.331

Şimal Grubu Kumandanlığı’na

19. Fırka Kumandanlığı’na

Saat 7.00 sonra

            Düşmanın bir harp gemisi Kabatepe önüne oturmuş diğer bir harp sefinesiyle iki torpido ve nakliye gemileri kurtarmak üzere çalışıyorlar. Bordolar üzerindeki efrada ateş edilmesi topçulara tebliğ olunduğu ma’ruzdur.

Kabatepe Müfreze Kumandanı

Binbaşı

(Saib -İmza)

Kanlısırt

11.3.331

Sa: 2.10 sonra

Şimal Grubu Kumandanlığı’na

1-Ale’l-umum vaz’iyette bir tebeddül yoktur. Yalnız siper hazır edilirken bir nefer şehid ve sekiz nefer de mecrûh olmuştur.

2- Dün topçu alay sahra bataryalarıyla ve Kabatepe civarından tarassud etmek şartıyla düşmanın ihraç iskelesi ve ihtiyatlarını mü’essir surette ateş altına almıştır.

            Küçük Arıburnu civarında düşmanın tekmil cephane ve erzakı müdehher olduğunu topçu alayı keşif etmiştir. Topçu alayı civarında mevzi’ almış olan obüs bataryası tamamiyle buraları dövebiliyorsa da dânesi olmadığı ve mezkûr bataryaya 500 kadar dâne verildiği surette pek kâfi netice istihsal edileceği Topçu Alay Kumandanlığı’nın raporuna atfen arz olunur.

16. Fırka Kumandanı

Miralay Rüşdü

13.3.31

Sa.9.40

Şimal Grubu Kumandanlığı’na

Düşmanın Arıburnu ile Kabatepe açıklarında iki torpidosu hareket halindedir. Bir büyük nakliye sefinesi cenûbdan açıklara gelmiş ise de yanına bir torpidonun takarrubu üzerine İmroz Adası sahilindeki diğer sefa’ine iltihak etmiştir. Yalnız sahilden uzakta 4 küçük nakliye sefinesi bulunmaktadır.

Kabatepe Mıntıka Kumandanı

Ka’im-makam İrfan

14-3-331

Saat 12.07

Şimal Grubu Kumandanlığı’na

            Bugün sabah Seddülbahir’de İngilizlerin Majestik zırhlısı batmıştır.

Kumandan Emriyle

5. Ordu Erkan-ı Harp Reisi

(İmza)

24.3.331

Adanabayırı

Sa:8.00 sonra

Şimal Grubu Kumandalığı’na

Düşmanın (v), (h) siperleri gerisinde 47. Alay kıta’atı tarafından keşf edilen bomba endaht mahalli sahra bataryalarımız tarafından ateşle dövüldü.

            Ateşleyen mermilerden 7-8 tanesi bomba atılan mahalle isabet etmiş ve yirmi metre arzında bir siper kısmı tahrip edilmiştir. Alınan tahrip edilip edilmediği keşf edilememiştir. Bundan başka şayan-ı arz bir vuku’at olmamıştır.

16. Fırka Kumandanı

Miralay Rüştü

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.