Dolar 32,2212
Euro 35,1397
Altın 2.473,57
BİST 10.158,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21 °C
Az Bulutlu

Mehmet Çavuş’un Taltifi

26.12.2022
261
A+
A-
Mehmet Çavuş’un Taltifi

Müttefiklerin Seddülbahir’de 4 Mart 1915 tarihinde karaya asker çıkarmaları üzerine bölgede bulunan birlikler müdahale etmiş, bu esnada Çanakkale Muharebeleri’nin sayısız kahramanlılarından birisi yaşanmıştır. 27. Alay 10. Bölük’ten Mustafa oğlu Mehmet tüfeğinin mekanizması işlemez hale gelince taş kürek eline ne geçirdiyse saldırmış ve düşmanın geri çekilmesini sağlamada önemli rol oynamıştır. Mehmet Çavuş, 4 Mart 1915 tarihinde Seddülbahir bölgesinde yapılan çıkarmada yaşadıklarını şöyle anlatmıştır:

“Takımla beraber görevdeydik. Düşman gemileri sahili yoğun bir şekilde topa tuttuktan sonra karaya asker çıkarmaya başladı. Bu arada biz de sakladığımız yerlerden çıkıp siper aldık ve düşmana ateş etmeye başladık. Düşman da yere yatıp bize ateş ediyordu. Birbirimize çok yakındık. Tüfeğimin mekanizması bir ara tutukluk yaptı. Öfkeden tüfeği yere attım. Bunu gören bir düşman askeri ayağa kalkıp bana ateş etmeye başladı. Derhal tahkimat küreğimi kapıp üstüne saldırdım. Kaç kişiye vurduğumu hatırlamıyorum.  Gözlerimi açtığımda bir revir çadırındaydım.”

Bu yaşananları duyan 19. Tümen Komutanı Mustafa Kemal, Mehmet Çavuş’un taltif edilmesini isteyen talebini aynı günün akşamı saat 20.30’da Harapkale’den Müstahkem Mevki Komutanlığına şu yazıyı göndermiştir:

Mevki-i Müstahkem Kumandanlığı’na

Düşman yedi torpido, beş zırhlı, bir kruvazörle gece saat 2.45’te Seddülbahir’in şiddetli bombardıman ettikten ve sahile yanaşan bir zırhlının çanaklığındaki mitralyözünden Seddülbahir ve Harap Tabya civarında tahmin ettiği piyadelerimiz üzerine ateş icra ettikten sonra efrat dolu üç büyük kayığı Seddülbahir İskelesi’ne yanaştırarak altmış kadar neferi sahile çıkarmıştır. Bu noktaya karşı mevzi alan piyadelerimizin ve obüs bataryamızın ateşi bilhassa 27. Alay 10. Bölük çavuşlarından Mustafa Oğlu Mehmed’in kumandasında olrak doğrudan doğruya Seddülhbahir Kalesi içinde bulunan bir nısf takımın süngü hücumuyla düşmantard (kovulmuştur) olunmuştur. Merkum çavuş tüfeğinin mekanizmasının işlememesi üzerine taşla ve maiyetindekileriyle nümune-i imtisal olacak suretde düşmana saldırmış ve kendisi başından ve sol memesinden yaralanmışdır. İhtiyat çavuşlarından olan merkumun diğerlerine medar-ı teşvik olmak üzere şimdi bir nişan veyahut münasib diğer bir suretde taltifini istirham eylerim…

19. Fıkra Kumandanı

Kaim-makam Mustafa Kemal

Gıyas Yetkin, Yaratanların Ağzından 18 Mart 1915 Çanakkale Zaferi, Ankara: Türkiye Eski Muharipler Cemiyeti, 1996. 73,115.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.