Dolar 32,2580
Euro 34,7019
Altın 2.396,86
BİST 10.275,40
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20 °C
Az Bulutlu

Osmanlı Belgelerinde Çanakkale Muharebeleri-1

26.12.2022
233
A+
A-
Osmanlı Belgelerinde Çanakkale Muharebeleri-1

Kitap Adı: Osmanlı Belgelerinde Çanakkale Muharebeleri-1

Yayına Hazırlayanlar: Muzaffer ALBAYRAK, Mustafa ÇAKICI, Recep UZUNDAĞ, Salih KAHRİMAN, Yılmaz KARACA

Basım Yeri: Ankara

Basım Yılı: 2005

Sayfa Sayısı: 665

Cilt Tipi: Karton Kapak

Kâğıt Cinsi: Kuşe Kâğıt

Dil: Türkçe

ISBN:

Günümüzde Çanakkale Muharebeleri, gerek anma gerek savaşın yaşandığı bölgeyi ziyaret etmek konusunda gittikçe artan bir ilgiye sahip olmuştur. Ancak buna karşılık savaş hakkında belgelere dayalı, ilmi ve kapsamlı kitaplar yazılmamıştır. Bu konu hakkında sadece Genelkurmay Başkanlığı’nın yayınladığı birkaç çalışma yer almıştır. Bu sebeple Çanakkale Muharebeleri alanındaki eksikliği gidermek amacı ile Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü, “Osmanlı Belgelerinde Çanakkale Muharebeleri” adında iki ciltten oluşan bir kitap hazırlamıştır. Sadece Osmanlı Arşivi’nden yararlanılarak hazırlanan iki ciltlik bu seride, daha önce hiç duyulmamış ya da çok az bilinen belgelere yer verilmiş ve transkripsiyonu yapılmıştır. Böylece bu belgeler ilk kez kamuoyu ile buluşmuştur.

Kitabın birinci cildi, Çanakkale Muharebeleri’nin 90. Yıl etkinlikleri kapsamında yayınlanmış ve 10 Ağustos 1914/31 Ağustos 1915 arasındaki dönemi kapsamıştır. Yaklaşık bir yıllık süreci anlatan bu cilt, içerik bakımından pek çok çeşitlilik göstermiştir. Ayrıca bu kitapta belge fotokopileri, fotoğraflar, haritalar, kısaltmalar ve ayrıntılı bir indekse yer verilmiştir.

Kitabın içerisinde:

Harekât Öncesinde Osmanlı ve Müttefik Kuvvetlerin Faaliyetleri, 19 Şubat/18 Mart 1915 Dönemi Deniz Harekâtı, 18 Mart Deniz Zaferi ile İlgili Yurtiçi ve Yurtdışı Tebrikler ile Subay ve Erlerin Terfileri, 25 Nisan/31Ağustos 1915 Dönemi Kara Harekâtı ile İlgili Günlük Savaş Raporları, Kara Muharebelerinde Başarı Gösteren Subay ve Erlerin Tayin, Ödül ve Terfileri (19. Tümen Komutanı Albay Mustafa Kemal’in 28 Temmuz 1915’te 15. Kolordu Komutanlığı’na tayini gibi), Müttefik Kara, Deniz ve Hava Kuvvetlerinin Uluslararası Savaş Hukukunu İhlâl Eden Askerî Hareketleri, Çanakkale’de Savaşmış Askerler ile Muharebeleri İzlemiş Gazetecilerin Yazdıkları Rapor, Mektup ve Günlükleri, Düşman Uçak ve Denizaltılarının Faaliyetleri Sebebiyle Zarara Uğrayan Sivil Ahali ve Savaştan Zarar Gören Halka Yapılan Yardımlar yer almıştır.

Türk tarihinde önemli bir yere sahip olan Çanakkale Muharebeleri, I. Dünya Savaşı’nda bir dönüm noktası olmuştur. Bu savaş ile Türk milleti yok olmayacağını göstermiş, canla başla yurdunu korumak için savaşmıştır. Bu yüzden, bu denli kritik bir savaşın daha çok aydınlatılması gerekmiştir. Gerçek belgelerle hazırlanan kitap, bunun bir örneği olmuştur. Kamuoyunu aydınlatmak, tarihe ışık tutmak üzere Muzaffer ALBAYRAK, Mustafa ÇAKICI, Recep UZUNDAĞ, Salih KAHRİMAN, Yılmaz KARACA tarafından yayına hazırlanmış ve T.C. Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü Osmanlı Arşivi Daire Başkanlığı tarafından yayınlanmıştır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.