Dolar 32,2597
Euro 34,7279
Altın 2.403,93
BİST 10.247,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18 °C
Az Bulutlu

Gelibolu Seyyar Jandarma Taburu

26.12.2022
238
A+
A-
Gelibolu Seyyar Jandarma Taburu

GELİBOLU SEYYAR JANDARMA TABURU

1 NCİ HARP CERİDESİ

    12. 2. 1331 (25 nisan 1915), 3. Kolordu K. Miriliva Esat Paşa

GELİBOLU’dan Telefonla verdiği 184 sayılı emirde;

1. Düşman bu sabah Maydos (Eceabat) bölgesinde Kabatepe kuzeyi il Seddülbahir bölgesine Kuvvet çıkarmaya başlamıştır.

2. Kolordu Kh. Maydos’a naklediliyor.

3. Birgos’taki Kolordu ihtiyat cephaneliğini korumak için sahra Jandarması’ndan 15 er gönderilecektir. Bunlarla irtibatta bulunup özellikle yardım edersiniz.

            4. Fındıklı’daki Sv.Bl.leri hareket ederse oraya hemen münasip sayıda jandarma gönderiniz.

5. Gelibolu’da kalacak olan J.Tümeni ile irtibat sağlayıp ondan emir alınız.

            6. Bulunduğunuz bölgedeki köylerde Tayfur, Birgos, Fındıklı’da asayişi şiddetle korumanız ve hiçbir köylünün düşmanla irtibatına meydan vermemeniz gerekir. Bu hususta gerekli her türlü tedbir almaya yetkilisiniz.

            Not: Tabur Kh.’ı Tayfur’da idi.

   3. Kolordu K.

Miriliva Esat Paşa

            14 Nisan 1331 (27 Nisan 1915) de 3. Kor.Kur.Bşk.Kur.Yb.Fahrettin, verdiği telefon emrinde: “Uşak J.Bl.ünün gece yarısı Anafarta’ya gönderileceğini, Ece Limanı’ndan Ağılderesi’ne kadar olan bölgeyi gözetleyeceğini” bildirmiştir.

            15 Nisan 1331 (28 Nisan 1915)’de, UŞAK 4.Bl.K.Hacı Mehmet Efendi telefonla mevcudunu şöyle bildirmiştir:

            4 Subay, 178 erat, 256 muaddel martin, 26 mekkari, 3 binek

            15 Nisan 1331 (28 Nisan 1915)’de Tayfur’daki Gelibolu Sey. J. Tb. K. Kadri Bl. lere şu emri vermiştir:

1. 3 ncü Bl., Gürcü limanı (dahil) Karaağaç Limanı’na kadar olan sahil kesiminin eskisi gibi gözetlenmesine ve kapatılmasına memurdur. 

2. Karaağaç Limanı ve Koyun Limanı (dahil) olduğu halde sahil bölgesi 2 nci Bl. işgalinde bulunacak, bölük merkezi Tayfur’ dadır.

            3. 4.Bl., Ece Limanı dahil Ağıldereye kadar kıyı kısmını gözetleyecek, kapatacak ve koruyacaktır.

            4. 1.Bl., 15/16 Nisan (28/29 Nisan 1915)’de 2.Bl. Postalarını tebdil edecek (değiştirecek) ve bölüğü Kara İnebeyli’de tabur ihtiyatında bulundurulacaktır.

            5. 4.Bl.ün bir takımı Turşun’da bulunacak ve Ece limanını gözetleme görevi yapacak liman gerisini örtecek ve koruyacaktır. 4.Bl., 7. P.Alayı’nın mevcut gözetleme postalarını alacak ve durumu bir kroki ve raporla tabura bildirecektir. Bl. iaşesini mekkarilerle Tayfur’da sağlayacaktır.

            6. Her Bl., Kıyı gözetlemek ve örtmekle görevli olduğu gibi geri bölgesindeki köylerin inzibat ve asayişini (disiplininin ve güvenini) sağlamaktan sorumludur. Köylülerin düşmanla temasta bulunmamasına ve denizden iç taraflara casus girmemesine dikkat edilecektir.

            7. Postalar arasında ve Bl.ler beyninde (arasında) irtibatta bulunacak ve postalar bölük merkezi ile muhabereyi temin etmiş bulunacak (haberleşmeyi sağlamış olacak), Bl.Merkezleri de şimdilik Tb.Merkezi olan Tayfur’a merbut bulunacaklar (bağlı olacaklar).

            Taburumuz bölgesi Gürcü Limanı (dahil), Anafartalar (dahil), sahil kesiminden ibarettir.

                                                                                              Tabur K. Kadri

            16/17 Nisan 1331 (29/30 Nisan 1915) de 3. Kor. K. Esat Paşa’nın emri gereğince Fındıklı’daki Suvari Bl.’nün cephesi, Gelibolu Sey.J.Taburuna devredildi. Despot limanı bölgesi 3. Bl.’e teslim edildi.

            Gelibolu Sey. J. Tb. 4. Bl. K. Yzb. Hacı Mehmet’in 20-21 Nisan 1331 (3/4 Mayıs 1915) de saat 11.30’da Mestantepe’den verdiği rapordan:

            “19 Nisan Pazar günü (2 Mayıs 1915) bir düşman torpidosunun Laletepe’ye asker çıkararak oradaki iki mangayı esir almış olduklarını, bu gece tebdil etmek (değiştirmek) üzere gönderilen iki manga, oradaki efradı (eratı) bulamamışlardır. Adı geçen tepenin etrafına giden iki manga taharri etmişse de (aramışsa da), gece olması dolayısı ile yalnız bir kaputtan başka bir şey bulamamışlardır.  Adı geçen tepe, ada halinde bulunup Mestan Teye’ye bir saat mesafeye karip (yakın), adı geçen tepenin her tarafı açık olduğundan gündüz asla yanaşılamıyor. Geceleri de projöktörlerden takarrüp edilemiyor (yaklaşılamıyor). Telefonunu bozuk olmasından bilgi alınamadığı “dünkü” rapordan anlaşılmış olduğu maruzdur.”

            21 Nisan 1331 (4 Mayıs 1915)de Tb. Kh. Turşunlu’dadır. Turşun’lu bölgesi Ece Limanı (dahil), Ağılderesi’ne kadar olan sahil kısmıdır. Küçük Kemikli ve Lale tepe’deki siperler bombardımandan yıkılmıştır. 1. Bl.ün Mestantepe’deki takımı, Ece Limanı ile Kireçtepe’de bulunan takımla değiştirilmiş, 4. Bl.ün iki takımı Turşun’a getirilmiştir. Büyük Kemikli’de bulunan takım, mesafenin uzaklığı ve mehtabın gece olması nedeniyle dönememiştir.

            22 Nisan 1331 (5 Mayıs 1915),

 Küçük Kemikli Kıyısında Tuzla ile deniz arasında yarımada halinde bulunan, haritada karakol yeri gösterilen Laleli Tepesi gece torpidolar tarafından durmadan projektör ışığı altında bulundurulmakta ve gündüzleri Kemikli Kıyısı’nda dolaşan ve Arıburnu önlerinde bulunan sefainin (gemilerin) ateşi altında bulunduğundan orda gözetleme postası ikame (bulundurmak), mümkün olamadığından Küçük Anafarta’nın garbinde (batısında) sahile çevre olan Mestantepe ile Laleli Tepearasına

örtülü bir yerde geceleri gözetleme postalarının çıkarılmakta olduğu arz olunur.

                                                                                      Tb. K. Kadri

            23 Nisan 1331 (6 Mayıs 1915) Saat 23.30’da Bigalı Dere’den şu telefon emri alındı.

                                               Gelibolu Sey. Tb. K.lığına

            Taburunuz Küçük Kemikli (Dahil), Despot Limanı (dahil) Kıyı Kısmını gözetleme ve örtme görevini sürdürecek, ihtiyatını Küçük Anafarta yakınında topluca bulunduracaktır. Sol cenahınızdaki (Kanadınızdaki) 16 ncı Fıkra (Tümen) ile sağ kanadınızdaki Bolayır-Yeniköy hattında bulunan müstakil süvari Livasıyla (bağımsız süvari tugayı ile) irtibat kurunuz.

                                                                                                                   3 ncü Kor. K. Esat

            28.02.1331 (11 Mayıs 1915) tarihli emirden :

                                       Gelibolu Jandarma Tabur K.lığına

            8. Despot Limanı’nın Şimalindeki (Kuzeyindeki) Kıyı bölgesi Gelibolu bölgesinden toplanmış olan Kıtata (birliklere) verilmiştir. Bu birliklerin Komutanı, Bağımsız Sv.Tugayı K. Yb. Hamdi Bey’dir.

            9. Gelibolu Sey.J.Tb., Mestantepe’yi bir bölükle tutacak ve tahkim edecektir. Bu bölüğün bir takımı, Büyük Kemikli’de bulunacaktır. Ece Limanı’na bir bölük gönderilecek, Turşun’da ihtiyat olarak da bir bölük bulundurulacak. Tayfur’da bulundurulacak Bl., eskiden olduğu gibi gözetleme görevi yapacaktır.

            10. Ordu Kh. Yalova güneyinde kurduğu Ordugaha taşınmıştır.

                                                                                         Kuzey Grubu K. Esat

            1 Mayıs 1331 (14 Mayıs 1915)’de saat 06.00 da Tabur K.Yzb. Kadri’den şu emir alınmıştır.

            Ece Limanı’nda Görevli 4. Bl. K.lığına

            1. Bir takını Ece ve İncirli postalarına ayrılması, diğer takımlarında kireçtepe, Masırlık postalarının kurulaması, Kireçtepe’de Kuvvetli Yarım Takım’ın bulundurulması, üçüncü Takım’ın Ece ihtiyatı olarak münasip bir yerde bulundurulması uygundur.

            2. Kireçtepe’de bulunacak yarım takım, Büyük Kemikli’de bulunan 1.Bl.ün takımıyla aynı zamanda irtibat kuracak ve gerektiğinde Kemikliyi takviye edecektir.

            3. Posta ve takımlar arasında irtibatın temini ve gerektiğinde Postaların birbirine yardımda bulanabilmesinin erata tefhimi (anlatılması).

            4. Gözetleme konusunda fevkalade (olağanüstü) haller ve şahit (tanık) olunacak hususların vakit geçirilmeden tabura çabucak bildirilmesi.

                                                                                                 Tb. K. Kadri

            Ölü ve yaralıların toplanması için 11 Mayıs 1331 (24 Mayıs 1915)de saat 07.30-16.30 arasında devam edecek bir mütareke (ateşkes) anlaşması olmuştur.

            Tabur, kıyıyı gözetlemekte, düşman kuvvetlerinin karaya asker çıkarmasını önlemeye çalışmakta, köylülerin düşmanla işbirliği veya casusluk yapmasını önlemeye çalışmakta, gündüz gözetleme postaları, devriyeler çıkarmakta, gece pusu kurulmakta, dinleme postaları çıkarılmaktadır. Çıkarma bölgesi yakınındaki rum köyleri tahliye edilmiştir. Bölgede saklanan asker kaçaklarıyla yapılan müsademelerde (çatışmalarda) üç kişi öldürülmüştür. Başka bir kez rastlanan beş kişi eşyalarını bırakarak kaçmışlardır. 14 Mayıs 1331 (27 Mayıs 1915)

            Şimdiye kadar Sazlıdere’den Despot Limanı’na kadar kıyının Sazlıdere (dahil), Anafartalar’dan geçen Azmakdere’ye kadar olan kıyı kısmı 4. Sv. Alayı ve Azmak’tan Despot Limanı’na kadar olan bölümü de Gelibolu Seyyar J. Tb.  tarafından korunmakta idi.

            Anafartalar bölgesi Grup K.Yb. İrfan’dan alınan 16 Mayıs (29 Mayıs 1915) tarihli bir emirle bu durum değiştirilerek Despot (dahil) Koyun Limanı (dahil) Kıyı Kısımı, süvarinin göndereceği iki bölükle korunacak, buradaki Sey. J. Bl.,  Turşun’da toplanarak yeniden tertiplenecek ve eksiklerini tamamlayacaktır.

            Sey. J. Tb. K. Yzb. Kadri Bey, 16 Mayıs 1331 (29 Mayıs 1915) saat 09.30 da Ahmetli Dere’ye giderek Grup K. Yb.  İrfan Bey ile görüşmüştür. 17 Mayıs 1331 (30 Mayıs 1915)’te  Alğıldere’de  Grup K. ile görüşerek emir almıştır.

            17 Mayıs 1331 (30 Mayıs 1915) saat 07.00 de Bölge K.İrfan Bey, Abdurrahman Bayırı’na topçu mevzilerine hareket etmiş ve benim de oraya gelmemi emretmiştir. Komutanın yanına gittim. Savaş durumu ve arazi incelendi. İki düşman P.Bl.nün Kemikli istikametine doğru ilerlemekte olduğundan serian (süratle, çabucak) hareketle Ağılderesi’ne bölüğe gidildi. Bölge K.lığından Yaylatepe’den aldığım emirde; Yaylatepe’nin batı versanlarındaki (Yamaçlarındaki) siperlerde bulunarak kuzeydeki Mestantepe ile irtibat ve İsmailtepe’deki topçuyu örten ve koruyan müfrezenin sağ kanadını himaya (korumaya) ve düşmanı cepheden hafif fasılalı (aralı) ateşle iz’aç (rahatsız) edecek. Ağılderesi menbaına (kaynağına) ilerlemesini gözetleme ve engel olunması hususunda ağızdan verilen emri aldım. Soldan süvari müfrezesi ile ve sağdan Mestantepe ile irtibat kurdum. Gerideki Topçu mevzilerini örtmek üzere küçük karakollar çıkararak sıkı irtibat tesis ve Çatlak dere sonu kuvvetli keşif kollarıyla gözetlenerek, bulunduğunuz siperlerden düşmanın iki siperini ateş altında bulundurarak, hücum sırasında düşmanın teklere sarkan tek tük eratına ateş edilmiş, 1460 mermi harcanmış olduğu ve gece boyunca düşmanın yalayıcı karşı ateşi etkisinde kalındığı halde bir kaybımız olmadığı, 18 Mayıs 1331 saat 5 evvel (31 Mayıs 1915 saat 05.00), bölge görevi 33. P.Alayı, 2.Tb., 6.Bl.ten bir takımla değiştirilerek Turşun’a hareket emrini aldım. Durum ve arazi hakkında gereken bilgiyi Tk.K.a söyleyerek Bölük’ün harekete geçerek Turşun’a vardığı arz olunur.

                                                                                                  Tb. K. Kadri

            Birgos, Fındıklı, Tayfur Kıyı bölgesine gelen 4. Sv.Alayı’nın 1 ve 5. Bl. lerine göre devir ve teslim edilerek, Syy. J. Tb.nun 2. Bl. Turşun’a gelmiştir. 21 Mayıs 1331 (3 Haziran 1915)

                                                                                                  Tb. K. Kadri                                                                    

            İhtiyat Bl.lerinden alınan takviyelerle Gelibolu Sey. J. Tb. Bl.’leri bölgelerinde tahkimat yaptılar.

            5 Haziran 1331 (18 Haziran 1915) de Anafartalar Grubu K.lığına Yb. Wilmer Bey atandı. Bu güne kadar bu görevi yapan İrfan Bey, 33 P.Alay K.lığına verildi.

            Gelibolu Sey. J. Tb. 3 Bl. K. Yzb. Mustafa, 3. Bl. Tk. K. Teğmen Şevki’dir.

            11 Haziran 1331 (24 Haziran 1915)

            1. Mestantepe, Pınartepe, Laletepe Bölgesi Bursa Syy. J. Tb.nun 4. Bl.ne ve Büyük Kemikli Bölgesi 1. Bl.e devredilerek taburumuzun bölgeye ait tahkim edevatı (gereçleri) ve telefon makineleri aynen devredilmiştir.

            2. 1. Bl., Turşun’a alınarak Kireçtepe ihtiyatı olmak üzere köyün gerisinde, Kireçtepe yolu üzerindeki çeşmenin yanına konulmuştur.

            3. İleri karakol Bl.leri, 2. ve 3. Bl. lerdir. 2. Bl. Kayak Limanı (hariç) 133 R. Tepenin yanındaki Dere’ye kadar Büyük Masırlık (hariç) olmak üzere Ece Limanı Sahil Kısmından ibaret bulunan bölgeyi örtmekte ve savunmaktadır.

            4. 3.Bl., Büyük Masırlık (dahil), 165 Rakımlı karakoldağı ile Kireçtepe arasındaki boyun noktasından geçen yolun bittiği çokça kayanını güneyindeki dereye kadar olan kıyı kısmını örtmekte ve savunmaktadır.

            5. 4. Bölük Tabur ihtiyatı olarak Turşun mahreçinde (çıkış kısmında) bulunmaktadır.

            6. İleri karakol Bl.lerinin postaları arasında devriyeler ile irtibat ve temas daimi suretle bulunmakta olup, sağdan Kayık Limanı’ndaki Sv. Müfrezesiyle, soldan Bursa Sey.J.Tb.unun Kemikli’de bulunan bölüğü ile irtibat sağlanmıştır.

            7. Gündüzleri yüksek yerlerden gözetleme nöbetçileri ile geceleri sahil devriyeleri ile liman girişleri ve dere mansaplarının denetleme ve gözetim altında bulundurulmakta olduğu,

            8. İleri Karakol Bl.lerinin aldığı tertibatı (tertiplenmesini gösteren 1/25.000 ölçekli krokinin ilişikte sunulduğunu

                                                                                              Tb. K. Kadri

            5 Temmuz 1331 (18 Temmuz 1915) Bursa Sey. J. Tb., bölgenin ihtiyatını oluşturmak üzere Anafarta’nın üzerindeki derede Kh.ını oluşturmuştur.

            Anafartalar Bölge K. Yb. Vilmer, 11 Temmuz 1331 (24 Temmuz 1915) gün ve 147 sayı ile, Çamlı Tepe’den şu emri göndermiştir:

                                         Gelibolu Sey. J. Tb. K.lığına

            Gelen haberlere göre düşmanın çok sayıda kuvvetinin Çanakkale’ye doğru hareket etmekte oldukları anlaşılmaktadır.             Düşman bu günlerde çok ziyade faaliyette olduğu birçok gözetlemelerden anlaşılmıştır…

            1. Gündüzleri tarassut mevzileri şimdiye kadar olduğu gibi daima işgal edilmiş olacak, Pınartepe ve İsmailtepe gibi önemli olan gözetleme noktaları daima rasıt (gözetleme yapan) subaylar tarafından işgal edilecektir. İleri karakol Bl.leri her an ve zaman silah başı etmek, lüzumu halinde en az bir zamanda (süre içinde) siperleri işgal edebilecek veçhile lazım gelen hazırlıkların cümlesini (tümünü) tamamen ifa edeceklerdir.

            2. Bu akşamdan itibaren geceleri ileri karakol Bl.lerini Tabur K.larının bizzat kendilerinin tertip edecekleri veçhile (gibi) ikişer takımlarıyla gerilerinde bulundukları siperleri aşağıdaki biçimde karanlık kasarken işgal edeceklerdir:

                a. Gelibolu Sey.J.Tb.: 1 No.lu ileri karakol Bl. ile Ece Limanı siperlerini, iki No.lu Karakol Bl. ile Küçük ve Büyük Masırlık siperlerini işgal edecektir.

                b. Bursa Sey.J.Tb.: 1 No.lu ileri karakol, Büyük Kemikli ve Softatepe’deki siperleri işgal edecek ve 2 No.lu ileri Karakol Bl. ile Pınartepe ve Mestantepe siperlerini işgal edecekler, şafakla beraber bunlar tekrar Bl.lerine döneceklerdir.

            Mevziin işgali, mevzii terk etmek daima düşman tarafından katiyyen hissedilmeyecek surette (biçimde) yapılacaktır. Bu suretle ilerideki topçu mevzileri de işgal edilecektir. Düşmanın ilk taarruzunu def etmek için yeteri kadar cephanenin hazır bulundurulması hakkında kıta K.ları gereken önlemleri alacaklardır. (Cebe konacak cephane ve el bombası hazırlamak). İhtiyat kıtalarının ordugahlarında geceleri hazırlık derecesi pek büyük olacaktır. Yani, erat elbiseleri ile yatacak ve silahları yanlarında bulunacaktır.

            Bu emri alan Gelibolu Sey. J. Tb. K. Yzb. Kadri, yapılan hazırlıklar ve alınan tedbirleri şu şekilde arz etmiştir.

                                           Anafartalar Bölgesi K.lığına

            1. Ece Limanı ileri karakol bölüğünün Kocadere mansabı sağındaki no.lu küçük karakol mevcut üç postasıyla siperler işgal ve dere ağzındaki tel örtü ilerisine çıkardığı devriye kuvvetini tezyit ile (artırarak) mangaya iblağ etmiştir (çıkarmıştır).

            2. Bl.ihtiyatı olan Merkez Takımının nısfı (yarısı) tel örgüsü ile dere ağzına ve limana müteveccih (yönelen) siperleri işgal ettiği gibi beş mangadan ibaret diğer yarısıyla Rahı mesturdan (gizli ve örtülü yoldan) ibaret olan uzun siperi işgal ve sağdaki 1 No.lu küçük karakol ile temas ve irtibat sağlanmıştır. Limanın şarkındaki (doğusundaki) iki No.lu küçük karakolun Kartaltepe’de bulunan iki ve üç no.lu postaların bulunduğu yerdeki siperleri işgal ettiği gibi, kalan dört mangasıyla tel örgüsü gerisindeki bir takımlık siperi işgal ve tel örgüsü ilerisindeki devriye kuvvetlerini artırarak bir mangaya çıkararak, bölük merkezinde küçük karakollar arasında ve küçük karakollardan postalar arasında irtibat sıklaştırılmıştır.

            3. Büyük ve küçük Masırlık’taki bir manga kuvvet geceleyin liman ağzında bulunan bir manga kuvvet artırılarak iki mangaya çıkarılmıştır.

            4. Büyük Masırlık’ta 1 No.lu küçük karakol’dan çıkarılan dört posta dereye hakim ve önde bulunan dört siperi işgal etmiştir. Küçük Masırlık’daki küçük karakoldan üç posta, dereye hakim ön hattaki üç siperi işgal etmiştir.

            5. Kireçtepe’de bulunan küçük karakoldan bir posta, Kireçtepe’nin denize müteveccih (bakan) sıttaki siperi iki manga ile işgal ve bir manga, şimal şarkisindeki (kuzey doğusundaki) boyun noktasında bulundurularak küçük karakollar Bl. merkeziyle ve kıyıdaki keşif kolları küçük karakollarla, devriyelerle sıkı bir irtibat kurulmuş ve sabaha kadar devam ettirilerek tuluu şemsten (güneşin doğmasından) biraz evvel posta, düşmana görünmeksizin küçük karakollara çekilmiştir.

            6. Ece ihtiyatı olarak Hacı Ali Bayırı’nda bulunan 1.Bl. ile, Turşun’un kuzey çıkışında Kireçtepe yolu mebdeinde (başlangıç noktasında) bulunan 4.Bl., ilerdeki Bl.lerle, Piyade devriyeleriyle irtibat kurulduğu ve sabaha kadar ikişer emir atlısı bulundurulduğu arz olunur. Berayı malumat (bilgi için) Bl.K.lıklarına tebliğ edilmiştir.

            12 Temmuz 1331 (25 Temmuz 1915) saat 17.20 Turşun’dan

                                                                              Gelibolu Sey. J. Tb. K. Kadri

            11 Temmuz 1331 (24 Temmuz 1915) saat 23 10 ,No. 388                          

                                               Bölük Komutanlıklarına

            Ece ve Masırlık’taki Bl.ler bölgelerini savunacak, ön siperlerin aralarında irtibat bulunmak koşuluyla akşamdan işgal edecekler ve güneş doğuncaya kadar siperlerde bulunacaklardır. Küçük karakollar ile Postalar arasında irtibatın muhafazası, telefoncuların uyumaması, emri atlılarının harekete hazır bulundurulması, ihracı gösteren halatta (çıkarma yapıldığını gösteren halatta (durumlarda), derekap (hemen)irzar edilen (önceden hazırlanan) çalılar tutuşturularak geriye haber verilmesi ve kısa bir raporun emir atlısıyla gönderilmesi, ihtiyattaki Bl.ün ilerdeki Bl.lerle sıkı bir irtibat ve harekete hazır bir halde bulunmaları matluptur (istenir) ihtiyat cephanesi noksan olan Bl.ler buraya bildirecektir. Geceleri Bl.lere ikişer emir atlısı gönderilecektir.

                                                                                                   Tb. K. Kadri        

            Turşun’dan 11 Temmuz 1331 (24 Temmuz 1915) saat 12.20  No.390

                                               Bölük Komutanlıklarına

            1. Siperler işgal edilmiş bulunacak, ileri karakol Bl.lerinin uyumamaları ve kıyıda bulunan keşif kollarının düşmanın sureti takarrübünü derakap (düşmanın yaklaşmasını hemen) ihbar etmeleri esbabı temin ve teftiş edilecektir. (haber vermeleri olanakları sağlanacak ve denetlenecektir). Özellikle subayların işin önemini anlayarak ve sorumluluğu üzerine alarak, ülkenin selameti namına son derece özen göstermesini ve uyanık olmalarını isterim.

            2. İhtiyatta bulunan Bl.ler nısfılleyden sonra (gece yarısından sonra) uyanık ve harekete müheyya (hazır) bulunacaklardır. Bl.lerin irtibatı ve taburla olan haberleşme sağlanmalıdır. İhtiyat Bl.leri ve ileri karakol Bl.leri yanında geceleri iki emir atlısı bulundurulacaktır.

            3. Bl.lerin değiştirilme zamanı bu akşamdan itibar edilecek ve bunu için ayrıca emir verilecektir.

                                                                                                Tb. K. Kadri

            Ece limanı ve ileri karakol postaları 14 Temmuz 1331 (27 Temmuz 1915) saat 18.30’dan sonra 1.Bl.e devredilerek, 2.Bl.ün Hacı Ali Bayırı’na ihtiyata çekildiği,  2. Bl. K.  Yzb. Selahattin’in raporundan anlaşılmıştır.

            Bunun üzerine 1. Bl. K. Yzb. Hafız Mehmet, şu raporu göndermiştir:

            15 Temmuz 1331 (28 Temmuz 1915) Saat 15.40, No.1

            1. Dün öğleden sonra saat 18.30’da Ece limanı bölgesi 2. Bl.’ten teslim alınmıştır

            2. Bölük, ileri karakol Bl.Kısmı Küllisi ile (büyük kısmı ile) iki küçük karakola, altı postaya münkasemdir (bölünmüştür).

            3. Gerek küçük karakollar ve gerekse postalar mutavassıt postadan numara almaktadırlar. Dört mangalık 1 No.lu küçük karakol, Bombatepesi’nin gerisindeki buluşma yerinde Beş mangalık 2 No.lu küçük karakol ise Bozburun’un doğusundaki sırtın gerisine ikame edilmiştir (yerleştirilmiştir).

            4. Postalarda, mutavassıt postada bir, Güvencintepe’de iki, İncirli limanı’nda iki, Bozburun’un doğu güneyindeki dere içinde bulunan 9.5 lik mantelli Topun bulunduğu yerdebir, Küçük Kartal’daki 7.5 luk adi ateşli topta iki ve Büyük Kartal’daki posta ikişer manga kuvvetindedirler.

            5. Sağda 1 No.lu Posta, süvari postalarıyla, solda 7 No.lu Büyük Kartal Postası da Küçük Tepe’nin, Büyük Masırlık Küçük Karakolu ile irtibat yapmakta, ayrıca bağımsız devriye ve keşif kollarıyla Bl. bölgesini içine alan kıyı kısmı ve tel örgüleri örtülmekte ve korunmaktadır.

            6. Bölgeniz içinde olay yoktur.

   1. Bl. K. Hafız Mehmet                                                   

            22 Temmuz 1331 (4 Ağustos 1915) 20.00 Turşun’dan No.427 

       Bölük Komutanlıklarına

            1.   Yarın Bl.ler aşağıda anlatıldığı biçimde değiştirileceklerdir.

            2.   2.Bl., Masırlıklarda bulunan 4.Bl.ü değiştirecek.

            3.   3. Bl. Ece’de bulunan 4.Bl.ü değiştirecek.

            4.  1. Bl. Hacı AliBayırı’nda, 4.Bl.Turşun Kurbünde (yakınında) eski yerinde Kh. Kuracaklar ve tabur ihtiyatı olarak bulunacaklardır.

            5.  Bl.ler değişme sırasında birbirlerine teslim edecekleri tahkimatı ve benzeri şeyleri kendi defterlerine yazdıktan sonra müşterek raporlarını tabura vereceklerdir.

            24 Temmuz 1331 (6 Ağustos 1915) saat 22.10 Turşun’a

      Bölük Komutanlıklarına

            1. Düşman bu gece her zamandan fazla bir faaliyet göstermektedir.

            2. Bölgemiz ihtiyatı olan Tabur, Ağıldere Bölge K.nının emri altına verilmiş ve hareket etmiştir.

            3. Bu gece, her zamandan fazla uyanık bulunulacağı, eratın siperlerde uyanık bulunası ve sb.lar tarafından sık sık denetlenmesi, özellikle alessabah (sabahın erken vaktinde) uyanık bulunmaları ve en ufak bir tecavüzün ve görülen önemli şeylerin hemen tabura bildirilmesini istedim.

                                                                           Gelibolu Sey. J. Tb. K. Kadri

            24 Temmuz 1331 (6 Ağustos 1915) saat 23.30 Çamlı Tekke’den

            Düşman Kemiklilere çıkarma yapıyor. Piyade savaşı devam etmektedir. Bölgenizi ihtiyat Bl. leri ile takviye edip müteyakkiz (uyanık,tetikte) bulununuz.

                                                                                  Anafartalar Bölgesi Kurmayı

                                                                                             Bnb.Ali Haydar

            24 Temmuz 1331 (6 Ağustos 1915) saat 12.00

            1. Bl., Ece Limanı’nda bulunan 3.Bl.ün ihtiyatını teşkil etmek üzere Ece Limanı’na gönderilmiştir. Turşun’da bulunan 4.Bl., Masırlıkları takviye etmek üzere gönderilmiştir.

            Ahvali tecessüs ve harekatı harbiyeyi idare etmek üzere (durumu incelemek ve savaşı yönetmek üzere) bölgenin orta kesiminde bulunan 241 rakımlı Tepe’ye hareket ettim.

            25 Temmuz 1331 (7 Ağustos 1915) saat 07.00, Çamlı Tekke’den

                                        Gelibolu Sey. J. Tb. K.                 (Telefon)

            1. Masırlıklarda ihtiyatta bulunan bir bölüğünüzü Bursa Sey.J.Tb.K.nın emri altında bulunmak üzere Kemikli’ye gönderiniz.

            2. Gönderdiğiniz bölüğü ihtiyat olarak fazla cephane veriniz.

                                                                                  Anafartalar Bölgesi Kurmayı

                                                                                              Bnb. Haydar

            25 Temmuz 1331 (7 Ağustos 1915), 241 R.Tepe’den

Anafartalar Bölgesi K.lığına

            1. B.Kemikli, geceki baskında sukut etti, elde mevcut bulunan bir Bl. ile Kireçtepe’deyim.

            2. İhtiyat Kuvvetim yoktur. Düşmanın Kireçtepe’ye ilerleyeceği hissolunuyor. Düşman Kuvveti bize faiktir. Takviyemiz lazımdır.

            Ece’den bir takımı takviye için alıyorum.

                                                                                              Tb. K.  Kadri

            25 Temmuz 1331 (7 Ağustos 1915)

                                               Anafartalar Bölge K.lığına

            1. Kemikli’deki Bursa Tb.unun bölüğünün perişan bir halde Kireçtepe’ye çekilmekte olduğu ve bir manga kadar neferin Kireçtepe’ye iltica ettikleri ve Masırlık’tan bir takım Kuvvetle Kireçtepe’nin takviye edildiği ve elde mevcut ihtiya kuvveti bulunmadığı,

            2. Düşman gambotlarından B.Kemikli ve Mestantepe bombardıman edilmektedir.

                                                                                              Tb. K. Kadri

            25 Temmuz 1331 (7 Ağustos 1915) 08.20, Kireçtepe’den

                                               Bölge K.lığına

            Kireçtepe’nin boyun noktası yarım Bl. ile takviye edildi.

            Firara teşebbüs eden nizamiye ve Bursa Sey.J.Tb. efradı geriye döndürüldü. Burada mevzi almak üzere tebdili mevzi edecek (mevzi değiştirecek) bataryamız henüz gelmedi.

                                                                                              Tb. K. Kadri

            25 Temmuz 1331 (7 Ağustos 1915) 09.00  Kireçtepe’den

                                               Bölge K.lığına

            Düşmanla temas hasıl oldu. Düşman, Kireçtepe’ye doğru ilerlemek teşebbüsünde bulunuyor. Muharebe devam ediyor. Düşmanın ileri hareketi tevkif edilmiştir.

                                                                                                 Tb. K. Kadri

            25 Temmuz 1331 (7 Ağustos 1915) saat 17.40 Kireçtepe’den

            1. Kireçtepe’nin Kemikli cephesinde bir Bl. ile iki takımlık bir kuvvet ile düşmana karşı şiddetle müdafaa olunmakta ise de düşmanın faik ve bir Tb.dan fazla tahmin edilen kuvvetleri, tepeyi bu gece vaziyetini muhafaza ettirmiyecektir.

            2. Takviye kıtaatına intizardayım.

            3. Bir taraftan şehit ve mecruh adedi tezayüt ettiğinden, (arttığından) mevcut azaldı.

            4. Ece ve Masırlıklara bir taarruz vuku bulmadığı,        

            5. Ece’de bir Bl. iki takım bulunduğu,

            6. Maruz vaziyete karşı, harekete geçildiğinin iş’arı.

                                                                                               Tb. K. Kadri

            26 Temmuz 1331 (8 Ağustos 1915) Saat 06.00  Kireçtepe’den

                                               Bölge Komutanlığına

            1. Düşmanın kuvvetli bir keşif kolu, ovadan solumuzu ihata etmek üzeredir. Ovadaki cephanemiz zayıftır.

            2. düşmanın bir kısmı küllisi (büyük kısmı) Aşağıkapanca’ya yüklenmiştir. Gemi ve mitraylöz ateşinden telefatımız artmıştır.

3. Düşmanın vaziyetinde bu gece bir taarruz ve hücum icrası ihtimali görülmektedir.

            4. Elden geldiği kadar namuslu mukavemet edeceğiz inşallah.

                                                                                                     Tb. K. Kadri

            26 Temmuz 1331 (8 Ağustos 1915) 1345 R.T. Çamlı Tekke’den

                                         Gelibolu Seyyar J.Tb.K.lığına

            Hareketiniz şayanı takdir görülmektedir. Takviye kıtaatı Kavak Tepe’dedir. Vaziyette hiçbir fenalık yoktur. Düşmanın tardedilmesi yakındır. Kireçtepe’nin elde bulunması lazımdır. Ece Limanı ve Masırlık’tan bir kısım kuvvet alarak kuvvetimizi takviye etmek emredilmiştir. Bu bapta ne yaptınızsa bildiriniz. Cephane miktarı ne kadardır? Düşmanı ne kadar tahmin ediyorsunuz? Kh. İle bir irtibatta bulunmak için Turşun’da daima emir atlılarını bulundurunuz.

                                                                       Anafartalar Mıntıkası Erkanı Harbi

                                                                                          Bnb. Haydar

            Kh. İle irtibat tesisi için Turşun’dan telefon başında üç süvari emir atlısı bırakılmıştır.

            26 Temmuz 1331 (8 Ağustos 1915) saat 23.30

                                         Mıntıka ve 12. Fırka K.lığına

            Mıntıkamız sahillerinden bir taarruz yoktur. Cephemizdeki düşmanla temastayız. Takviye kıtaatının vüruuduna intizardayız. Cephanemiz azdır. Ağır yaralımız 20, hafif mecruh (yaralı), 15,25 kadar şehidimiz tahmin edilmektedir.

                                                                                                   Tb. K. Kadri

            26 Temmuz 1331 (8 Ağustos 1915) saat 05.00 Kireçtepe’den

                                       Mıntıka ve 12. Fırka K.lığına

            Ece Limanı ile küçük Masırlık önünde düşman tarassut sefaini geceyi geçirmiştir. Kireçtepe’de üç, cephede iki Bl. ile hafif bir müdafaa (savunma hattı) teşkil edilmiştir (oluşturulmuştur). Arazi taşlık olduğundan tahkimat layıkı ile yapılamadı. Düşman Kuvveti faik (üstün) ve eslihası da müessirdir (silahları daha etkilidir). Bu gece ihracıyla kuvveti tezayüt etmiştir (artmıştır).

            Cephemizde Büyük Kemikli cihetinde üç mitralyözü (ağır makineli tüfeği) vardır. Bu gün de takviye edilmezsek maazallah (Allah Korusun) Kireçtepe’nin sukutu muhtemeldir (düşmesi ihtimali vardır). Cephane sarfiyatı 80 sandık olduğu maruzdur.

                                                                                          Tb. K. Kadri

            27 Temmuz 1331 (9 Ağustos 1915) saat 15.00

            Fıkra 12 Tarassut mahallinde(12. Tümen gözetleme yerinde)

                                       Gelibolu Seyyar J.Tb.K.lığına

            Cephemiz ve arazi müdafaaya müsait ve iki gündür yalnız J.Bl.leri ile mukavemetiniz düşmanın kuvvetli olmadığına delildir. Bu gün 35. Alaydan bir Bl.ün emir hilafına (emirlere uygun olmayarak) sizi takviye ettiği ve Masırlıklarda Bl.leriniz bulunduğu halde telaşınıza mana (anlam) verimyorum. 12. Fırka kıtaatı, yalnız Kireçtepe’nin müdafaasına memur edilmiştir. Kuvvet ve vaziyetinizi hüsnü idare ederek (iyi yöneterek) sebatınız muntazırdır (sebat etmenizi bekliyoruz). Cephanenizi daima Turşun’dan ikmal ediniz.

                                                                                         12. Fıkra K.

                                                                                    Yb. Selahattin Adil

            27 Temmuz 1331 (9 Ağustos 1915)

                                                                                                Suret 

                                   Anafartalar Grubu K.lığına

            Bugün devam etmekte olan muharebede düşmandan Mestantepe’yi zapteden ve İsmailoğlu Tepesi ile Kireçtepe’de fedakarane sebat gösteren tekmil zabıtanın birer derece terfii ve bilumum efrat ve zabıtanın birer Harp Madalyası ile taltifleri hususu Ordu K. Müşir Liman Paşa Hazretleri tarafından emir buyrulmuştur. Zabitanı mumaileyhimin isimlerinin sürat ile inhası.

                                                                                  Anafartalar Grubu K.

                                                                                        Mustafa Kemal

            Tamimi tebliğ olunur.                                          Mıntıka K. Vilmer                                                                                                                                                          27 Temmuz 1331 (9 Ağustos 1915) saat 22.00, Ağılın solundaki Tepe’den

                                               Gelibolu J. Tb. K.lığına

            1. Ağılın civarı ve solundaki Tepelerin ehemmiyeti büyüktür. Düşman, burada daha bir km. ilerleyecek olursa, Kireç Tepe ve Kemikli’nin hattı ricatını kesecektir (geri çekilme yolunu kesecektir). Çünkü bu mıntıka küçük Masırlık cihetinden kısmen elden çıkmış demektir. Yani donanmaya açıktır, burada ve civarındaki tepelerle hiç olmazsa birer avcı mesturesi (örtülü yolu) olsun yapılmak lazımdır. Binaenaleyh bu akçam ortalık karardığı gibi miktarı kafi (yeteri kadar) kazma ve küreğe gönderilmesi lazımdır. Bulunduğumuz tepelerden bizim ova hattı kamilen ateş altına alınabiliyor. Onun için burasını da takviye etmek zaruridir. Daha üç, beş mangalık bir kuvvet olsun gönderilirse iyi olur.

            2. Altımızdaki Zeytinlik ve dere boyu Kamilen (tamamen) boştur. Buradan ilerleyecek bir düşman bile’tevakkuf (duraksamadan), durmadan Büyük Masırlık’a kadar çıkabilir. Binaeberin (bu nedenle) buralarının takviyesi ve tahkimi kati bir hale gelmiştir. Bu bapta (bu konuda) mıntıka ile muhabere edilirse faydadan hali kalmaz yoksa hal ve mevki meşkuktur (kuşkulu, karışıktır).                

  1. Bl. K. Hafız Mehmet

            27 Temmuz 1331 (9 Ağustos 1915) Aşağı Kapanca Sırtı’ndan:

                                               Tabur Komutanlığına

            1. Aşağı Kapanca hakim noktası düşmanın yedi işgalindedir (Düşman işgali altındadır). Hali hazırda (şimdiki durumda) düşmanın bir Mt. İle tahminen bir Tb. Kuvveti hakim noktanın garp (batı) eteğinde bulunmaktadır.

            2. Bulunduğumuz sırt kamilen (tamamen) kaya olmakla beraber üç cepheden de ateş altında bulunmasından, tahkimat icrası gayri mümkündür.

            3. Vaziyeti hazıraya göre (şimdiki duruma göre), son yapılacak bir tedbir, muntazam bir yahut iki taburla kati bir taarruzdan başka bir çer olmadığı kanaatındayım.

            4. düşman çevirme harekatına büyük bir faaliyetle çalışmaktadır.

            5. Ben, düşmanın son bir taarruzuna intizar ediyorum (bekliyorum). Süngü hücumuyla püskürtmek kabil olduğu takdirde tepe şimdilik yedi işgalinizde (işgaliniz altında) kalacaktır. Müdafaaya devam ediyorum.

                                                                                  Sağcenah Müfreze K.

                                                                                Üsteğmen İbrahim Sırrı

            27 Temmuz 1331 (9 Ağustos 1915)

                                               Tabur Komutanlığına

            Düşman, İbrahim Efendi’nin olduğu mahalle takarrüp etmektedir (yaklaşmaktadır). Oradan buradaki askeri yan ateşine tutmakta, orada ihtiyattaki Bl.ün İbrahim Efendi’nin olduğu mahalle dereden sevk edilip cephemizden bir diğer mitralyöz ile ilerlemektedir.

            İbrahim Efendi’nin bulunduğu mevki sukut etti (düşman eline geçti). Bizi de yan ateşine tuttular, ikinci hattı müdafayı (ikinci savunma hattını) tutmak için emrinize intizar etmekteyiz.

                                                                               4. Bl.ten Üsteğmen A.Hilmi

            27 Temmuz 1331 (9 Ağustos 1915), Aş. Kapanca Sırtından

                                               Tabur Komutanlığına

            1. Tamamiyle ihata edilmemize, pek cüzi (az) bir mesafe kalmış, hakim tepe sukut etmiştir (düşman eline geçmiştir).

            2. Nizamiye efradı kısmen firar etmiştir.

            3. Müfrezenin bir kısmıyle müdafaayı kahramanede bulunulmaktadır. Bomba endahtıyla (bomba atarak) ihata hareketine (çevirme hareketine) mani olunmaktadır.

4.Emri Hakkı istinaden (Allah’ın emrine dayanarak) müdafaaya devam

edeceğiz. Emrinizi bekliyoruz. Efendim.

                                                                                                                                                                                              Üsteğmen İbrahim Sırrı

            27 Temmuz 1331 (9 Ağustos 1915) saat 06.30 Kireçtepe’den

                                   Anafartalar Mıntıkası K.lığına

            Düşman bu gece kayık ve şaluplarla ihraca devam etmiştir. Bir düşman krovazörü saat 06.00’da Pınartepe, Büyük Anafarta cihetlerini (taraflarını) bombardıman etmiştir. Pınartepe eteklerinden yukarı düşman piyadelerinin ilerlediği görüldü. Bu gece düşmanla ateş teati edilmiştir. Düşmanın boyun noktası şimali garbi (kuzey batı) eteklerinde hafif tahkimat vücuda getirildiği görüldü. Bursa Taburu’ndan perakende olarak burada bulunan 25 neferle 2 mülazım Taburlarına iltihak ettirildi. 32. Alay 1 nci Tb.dan 20 nefer perakende taburda bulunmaktadır.

            Düşmanın Lale Tepe’den bir bataryası, Pınartepe sırtında topçusu bulunmaktadır.       

            Düşman (ın) bu gece de hasta arabası ve vesaiti nakliye (taşıt aracı) ihraç ettiği alınan raporlardan anlaşılmıştır.

            Bu gece 35. Alay 1. Tb.dan bir bölük ile, bu sabah 36. Alay 3. Tb.’dan 70 mevcutlu bir Bl. Takviye kıtaatı aldık. Masırlıklara 36. Alaydan bir Bl. gelmişse de tahkimatı ve mıntıkayı bilmediğinden gece teslim edilmedi.

            Şimdi saat 07.00 de düşman, Büyük Kemikli’ye karşı olan sağ cenahımızı (kanadımızı) Suvla Limanındaki bir torpidosu tarafından sık ve şehit (şiddetli) bombardıman edilmektedir.

            Her üç tarafımızdan düşman donanmasının ateşine maruz bulunuyoruz. Düşman, cephemize karşı takviye kıtaatı sevk etmiştir.

            Piyade muharebesi başlamıştır. Bu halde mevziin muhafazası, arazinin taşlık (olması) ve tahkimatın fıkdanı (azlığı) sebebiyle bombardımanın şiddetinden sucuviyet kasbettiği maruzdur.

                                                                                         Tb. K. Kadri

            Harp ceridesinin 48. sayfasında, bundan evvelki raporun altında şu rapor yazılıdır.

            Turşun’da 12.Fırka K., Anafartalar Mıntıka K. lığına

            1. Düşmanla piyade muharebesi devam etmektedir.

            2. Sağ cenahımız, Kireçtepe şarkındaki 165 Rakımlı Tepe’nin bir kısmını teşkil eden boyun noktasının bize nazaran (göre) gerisidir. Bu Tepe, Kireçtepe’yi müdafaa etmektedir. Taşlık arazide tahkimat kabil değildir. Cephemizde düşmanın üç mitralyözü (üç ağır makineli tüfeği) devamlı ve şiddetli ateş etmektedir. İhtiyat cephanemiz bitmiştir.

            3. Efrat, dört günden beri yorgun düştüğünden tebdilimize lüzum vardır. Aksi takdirde efradın Kuvvei maneviyesi (morali ve tahammülü) kalmayacak bir halde olduğu,

            4. Ciheti hareketlerine (hareket yönlerine) ve düşmanın yapmış olduğu endahta (atışa) göre, Piyade kıtaatımızın Tekketepe ve Anafarta önlerinde ovaya indiği anlaşılmaktadır.

            5. Sol cinahımızda (kanadımızda) nizamiye kıtaatı ile irtibat tesis edilmemiş olduğu, ihtiyat cephanemiz kalmamıştır. Düşman üç makineli tüfek ile üzerimize teşdidi ateş etmektedir (üzerimizdeki ateşi şiddetlendirmektedir).

                                                                                              Tb. K. Kadri

            27 Temmuz 1331 (9 Ağustos 1915) Kireçtepe’den

            Anafartalar Mıntıkası ve Turşun’da 12. Fıkra Komutanına:

            1. Kireçtepe’de sağ cenahımızın istinadi olan Küçük Tepe sukut etmek üzeredir. Birçok telefata karşı takviye edilmekte ise de, düşman mitralyöz ateşi altında tepenin çok zaman mukavemet edemiyeceği katiyet keşbettiği,

            2. Hakim sırt, düşman eline düşmüş olacak ve diğer sıtlarda mukavemet mümkün olamayacaktır. Kati emrinize muntazarız.

                                                                                              Tb. K. Kadri

            28 Temmuz 1331 (10 Ağustos 1915), cephe hattından

                                               Tabur Komutanlığına           

            1. Düşmanın bir Bl. kadar kuvveti, Kireçtepe’nin küçük Kemikli’ye müntehi sağrı üzerinde ve manga kolunda Tuzla Gölü’ne doğru inmekte iken ateş edilmiş ve dağıtılmıştır. Kısmen geri dönmüştür ve kısmen ileri firar etmiştir.

            2. Ara sıra hafif surette piyade ateşi devam etmektedir.

            3. Düşmanın henüz ciddi bir taarruzu yoktur.

4. Kemikli’ye müntehi (uzanan) sağrı üzerinde tahkimat yaptığı parlamakta olduğu görülen kazmalardan anlaşılmaktadır.

  1. Bl. K. Hafız Mehmet

            28 Temmuz 1331(10 Ağustos 1915)                          Sağ cenahtan

                                               Tabur Komutanlığına

            1. Sağ cenahımızdaki (kanadımızdaki) bir düşman P.Tb.dan bir müfreze, topçu ve Mt. Ateşlerinin himayesinde olarak bir taarruz icra ederek (yaparak) siperimize 300 hatve (adım) kadar takarrüp edebilmişse de (yaklaşabilmişse de), mukabil ateşimizin tesiriyle (karşı ateşimizin etkizsiyle), bir er maktul bırakara ricata mecbur edilmiştir.

            2. Sahil kısmındaki müfrezeleri dahi aldıkları takviye kıtaatıyla arkadan bir taarruz icrasına kalkmışlarsa da bomba endahtıyla (atışıyla) şimdilik ileri hareketleri tevkif edilmiştir (durdurulmuştur).

            3.  Atılan bombaların bir kısım iştial etmemektedir (Patlamamaktadır).

            4. Düşman piyadeleri ihraç iskelesinden 103 R.Tepe’ye doğru yol yapmaktadırlar.

                                                                       Sağ Cenah Müfreze K. İbrahim Sırrı

28 Temmuz 1331 (10 Ağustos 1915) Kapanca Sırttı’ndan    

                                         Tabur Komutanlığına

            Düşman 4.defa olarak taarruzunu tekrar etti. Bu taarruz  düşmana pek pahalıya mal oldu. Murabbaül şekil (kare şeklindeki) bombalardan istifade kabil değildir. Müdevverül şekil (yuvarlak biçimdeki) olan bombalardan 20-30 adedinin şimdi süratı irsali (acele gönderilmesi) maruzdur.

                                                                                  Sağ Cenah Müfreze K.

                                                                                 Üsteğmen İbrahim Sırrı

            28 Temmuz 1331 (10 Ağustos 1915) saat 04.30 ileri mevziden

                                               Tabur Komutanlığına           

            Mülazım İbrahim Efendi’nin bulunduğu sağ cenah (sağ kanat) Tepe ilerisinde düşmanın iki Mt. İle bir Tb. Piyadesi vardır. Bundan başka Saros cihetinde, mezkür Tepenin arkasının almak üzere düşman bu gün mütemadiyen (aralıksız olarak) deniz topları himayesinde tepe gerisine kuvvet tahşıt etmiştir (yığmıştır). Bütün mıntıka cephesini tehdit edecek bir düşmana karşı tedabiri lazımenin (gerekli önlemlerin) ittihazı (alınması) maruzdur.

                                                                                1. Bl. K. Yzb. Hafız Mehmet

            28 Temmuz 1331 (10 Ağustos 1915) Kireçtepe’den

                                          Anafartalar Mıntıkası K.lığına

            1. Masırlık önünde duran balon gemisi, Ece Limanı ve civarı önlerinde Tarassut ve keşfiyatta (gözetleme ve keşiflerde) bulunarak ihraç istimbotlarıyla Kireçtepe’nin şimal sahiline geldiği,

            2. Düşmanın bir Bl. piyadesi Kireçtepe şimal eteklerinde içtima ettiği (toplandığı), B.Kemikli ihraç iskelesinde mütemadi surette ihraç yapılmakta olduğu (çıkarma yapılmakta olduğu),

            3. Kireçtepe şimal sırtlarından ilerleyecek düşman piyadelerine ateş etmesi için Masırlık’taki münferit cebel topçu K.lığına bildirildiği maruzdur.

Tb. K. Kadri

            28 Temmuz 1331 (10 Ağustos 1915) saat 16.30 Kireçtepe’den

                             Anafartalar mıntıkası ve 12 nci Fırka K.lığına

            1. Saat 15.45’te sağ cenahımız, tepeye taarruz eden düşman P.Keşif kolu, bir mecruh (yaralı) bıraktırılarak püskürtülmüştür. Saat 16.05’te sahilden ilerleyen diğer bir düşman müfrezesi, taarruzunu tekrar ile sağımıza takarrüp etmişler de (yaklaşmışlarsa da), şiddetli bomba ve piyade ateşleri ile püskürtülmüştür.

            İki nefer mecruhumuz (iki yaralı erimiz) vardır. Kireçtepe boyun noktasının eteklerinde sahil kısmı, düşman tarafından mesaha edilmekte ve müteaddit siperlerden, Kireçtepe’ye doğru yollar açılmakta olduğu maruzdur.

                                                                                              Tb. K. Kadri

28 Temmuz 1331 (10 Ağustos 1915) saat 15.55  Çamlıtekke’den

                                      Gelibolu Sey. J. Tb. K.lığına

            1. Mevziinizi tahkim için kum torbaları ve tel gönderilmektedir.

            2. Mevzii tahkim ve elde bulundurmak elzemdir (çok gereklidir). Diğer takviye Kıt’aları yoldadır.

            3. Cephane için kh.a mekkari gönderip ne kadar lazımsa aldırınız.

                                                           Anafartalar Mıntıka Erkanı Harbi (kurmayı)

                                                                                              Haydar

            27 Temmuz 1331 (9 Ağustos 1915) saat 15.45 Çamlıtekke’den

                                               Tabur Komutanlığına           

            1. 12. Fırka piyadesinin vaziyeti krokide gösterilmiştir.

            2. Vaziyeti umumiye (genel durum) gayet iyidir.

            3. İşbu muharebede fedakarlık eden zabıtanın birer derece terfi ettiklerini ve umum efradın ve zabıtanın Harp madalyası ile taltif edildiklerini tebşir ederim (müjdelerim).

            4. Kireçtepe’deki vaziyet 12.Fıkra’ya bildirildi. Şimdiye kadar kafi derecede takviye edilmişsiniz.

            5. Son gönderdiğiniz iki rapordaki tabirat ve telaş, şimdiye kadar Kireçtepe’de gösterdiğiniz gayretle hiçbir vaziyette mütenasip değildir. Binaenaleyh vaziyetinizde telaş edecek kadar fenalık yoktur. Fimabat (bundan sonra) raporlarınızda layık olmaya tabirleri kullanmayacağınızı ve ancak askerlik noktai nazarında bunların gayet anlayışlı ve açık bir lisanla yazacağınızı ümit ederek rica ederim. Cephane için hemen Kh.a mekkari gönderiniz.

                                                           Anafartalar Mıntıka Erkanı Harbi (kurmayı)

                                                                                              Haydar

            29 Temmuz 1331 (11 Ağustos 1915) saat 07.00, Kireçtepe’den

                                              Anafartalar Mıntıkası K.

            Bu gece düşmanla piyade muhaberesi hafif surette devam etmiştir. Bir torpido, fasılalı surette sağ cenah ve cephanemizi bombardıman etmektedir. Vaziyette bir tebeddül (değişiklik) olmadığı maruzdur.

                                                                                              Tb. K. Kadri

            29 Temmuz 1331 (11 Ağustos 1915) saat 17.30, sağ cenahtan

Tabur Komutanlığına

            Öğleden sonra saat birde, yürüyüş kolu nizamında sahilden sırta çıkmakta olan düşmanın bir P.Bl.e şiddetli ateş açılarak dağıtılmıştır.

            Bilmukabele (buna karşılık) torpido tarafından bulunduğumuz sırta bombardıman icra edilmektedir.

                                                                                  Sağ Cenah Müfzeke K.

                                                                                          İbrahim Sırrı

            29 Temmuz 1331 (11 Ağustos 1915) saat 19.00, Kireçtepe’den

                                       Anafartalar Mıntıkası K.lığına

            1. Vaziyette tebeddülat (değişiklik) yoktur.

            2. Saat 13.00 te iki tabur miktarında düşman ilerlemekte iken, ateşlerimizle bir kısmı Kemikli’ye ve bir kısmı ovaya, 36.Alay cephesine püskürtülmüştür.

            3. Kireçtepe iki taraftan gemi toplarıyla bombardıman edilmektedir.

            4. Mıntıka dahilinde başka arza yaşan vukuat yoktur.

                                                                                              Tb. K. Kadri

            39 Temmuz 1331 (12 Ağustos 1915) saat 07.00 Kireçtepe’den

                                         Anafartalar Mıntıkası K.lığına

            1. Vaziyette tebeddülat yoktur.

            2. Düşman bu gece, mısfellilden sonra (gece yarısından sonra), evvela sağ cenahımıza ve sonra sol cenahımıza taarruz etmişse de tüfek ve bomba endahtıyla (ateşiyle) püşkürtülmüştür.

            3. Suvla Limanı’nda bulunmakta olan torpidolar Kireçtepe’yi bombardıman etmektedir.

            4. Mıntıkamız dahilinde başkaca şayanı arz vukuat olmadığı maruzdur.

                                                                                              Tb. K. Kadri

            30 Temmuz 1331 (12 Ağustos 1915) saat 19.00, Kireçtepe’den

                                       Anafartalar Mıntıka K.lığına

            1. Vaziyette tebeddül yoktur.

            2. Düşmanın bir müfrezesi sağ cenahtaki tahkimatı men etmek üzere siperlerimize hücum etmişse de muvaffakiyetle püskürtülmüştür. Esnayı müsademede (çatışma sırasında) iki nefirin mecruhiyetine ve bir neferin şahadetine sebebiyet vermişlerdir.

            3. Suvla Limanı’nda bulunmakta olan sefainden (gemilerden) bir torpido devamlı surette yarım saat Kireçtepe’yi bombardıman etmiştir.

            4. Başkaca şayanı arz vukuat olmadığı maruzdur.

                                                                                              Tb. K. Kadri

            31 Temmuz 1331 (13 Ağustos 1915) saat 08.30

                                   Gelibolu Sey. J. Tb. K.lığına

            1. 127. Alay’dan bir Tb., Ece Limanı’ndadır. Ece Limanı’ndaki J.Bölüğü’nün Masırlık’taki 1. Tb.un bölüğünü tebdil etmesi emredilmiştir. 127 Alayın kuvayi mütebakiyesi (geri kalan kuvveti), Tavak Tepe şimali şarkisindeki uzun vadi içerisindedir.

            2. Mıntıkaya mensup 19.Alay 3.Tb., 12.Fırka’nın sağ cenahını takviyeye gönderilmiştir.

            3. Orada, elinizde bulunan kuvvetlerin neden ibaret olduğunu tekrar bildiriniz.

            4. Bu akşam, mevzinize Masırlık’ta bulunan cebel topu gönderilecektir. Bu geceden itibaren kumandanız altındadır. Düşman siperlerine ateş edecektir.

            5. Mevziimizin fevkalade surette tahkimi ve tahkimatta daima devam etmesi lazımdır. İstihkam müfrezesi talep edilmiştir. Gönderilen kum torbası ve tel örgülerinden istifade ediniz. Dah ne kadar malzemeye ihtiyacınız varsa bildiriniz. Hasta ve yaralıları mutlaka geriye göndermek lazımdır.

                                                           Anafartalar Mıntıkası K. Vilmer

            24 Temmuz 1331 (6 Ağustos 1915) den beri Gelibolu Sey.J.Tb., 107 sandık piyade cephanesi sarf etmiştir. 30 Temmuz (12 Ağustos’ta) elde 57 sandık cephane vardır.

            1 Ağustos 1331 (14 Ağustos 1915) saat 09.00, Kireçtepe’den

                                               Anafartalar K.lığına

            1. Kireçtepe cenubuna (güneyine) seri ateşli bir top geldi.

            2. Burası her iki denizden döğülür, açık bir yerdir. Top barınamaz.

            3. Topun mevzii, dünkü topçu zabiti tarafından layıkıyla intihap edilememiştir.

            4. Top mevzii, piyade ihtiyat ve cephanesini saklayabilen yegane ufak bir sırttır.

            5. Düşman, topçuyu bulmak için iki er denizden burasını dövecektir. Esasen her gün buralarını dövmektedir. Bu yüzden burası piyademizi de saklayamayacak ve ihtiyat cephanesi de muhafaza edilemeyecektir.

            6. Esas hattı müdafaamız, taşlık arazi olması hasebiyle (nedeniyle) zayıf, sağ cenahımız gerisi olan Kireçtepe Tulani (uzun ) dik sırta tahkimat yapılamamasından geceleri avcılarımızla, gündüzleri tarassut postalarıyla muhafaza edilmekte olmasından düşmanın gemi ateşi korunma altına sokulabilmesi mümkündür.

            Her türlü ihtimale karşı burada top barındırmak mümkün değildir. Burada seri ateşli sahradan ziyade Mt. İş görür.

            Mevaddi maruzanın ehemmiyetine mebni (arz ettiğimiz konuların önemi nedeni ile) bir kere de mıntıkaca nazarı dikkate alınması maruzdur.

                                                                                                 Tb. K. Kadri

            1 Ağustos 1331 (14 Ağustos 1915)

                                         Gelibolu Sey. J. Tb. K.lığına

            Kireçtepe’nin fevkalade kuvvetli bir noktai istinat (dayanma noktası) haline ifrağı (getirilmesi), son derece matluptur (istenir). Elde bulunan mevzi bu maksat için gayri kafidir. Bunun için bervçhiati (bundan sonra) şu surette hareket edilecektir.

            1. Sağ cenahta karakol dağı şimali şarkisindeki kuzey doğusundaki noktai istinat kum torbalarıyla daha ziyade takviye edilecek ve yanına ve cephesine ayak oltaları yapılacaktır.

            2. Elde bulunan kum torbalarından hemen istifade edilerek daha bu gece bütün cephe kum torbaları ile mazgallanacak, takviye edilecek, yarın sabah raporunda bu emrin ifa edildiği zikredilecektir.

            3. Efrat, her gün siperlerini yorgun bulunmasına rağmen daha derinleştirmeye ve hatta tahkim etmeye devam edeceklerdir.

            4. İş bu hattın gerisinde Kireçtepe, Kapanca sırtlarında cephesi denize, cenuba ve şarka olmak üzere kaya boduz halinde gayet kuvvetli bir istinat noktası daha vücuda getirilecektir. Bunun için icap eden kum torbası, tel örgüleri gönderilecektir. Ancak, ihtiyatta bulunan efrat, istihkam efradının tahtı nezaretinde (gözetimi altında) her gün bu tahkimatla meşgul olacaktır.

            5. Her gün akşam raporlarında tahkimatın derecesi bildirilecektir.

            6. Avcı hattıyla, ihtiyat Bl.leri, istinat noktası ile yine ihtiyat Bl.leri arasında rahı mestur (örtülü yollar)açılacaktır. Bunun için ihtayat Bl.leri çalıştırılacaktır. Ancak işbu tahkimatın lüzumunda kıtaların taarruzunu def etemsi veya bir siperi takviye etmesi mümkün olabilsin. İstinat ve ihtiyat kıtaatı katiyen dağınık bulunmayacaktır. Daima silahları çatılmış olarak ordugahlarında istirahat edebilirler, tahkimat işlerinde dahi daima silahları çatılmış olarak ordugahlarında istirahat edebilirler. Tahkimat işlerinde dahi daima silahları yanlarında bulunacaktır. Sol cenahta bulunan 3.Tb./19.P.A. ile irtibatın hiçbir zaman kaybolmamasına son derece dikkat etmek lazımdır. Her iki taraf vaziyetten yekdiğerini ekseriya haberdar etmelidir.

                                                                             Mıntıka Erkanı Harbi (kurmayı)

                                                                                                Haydar

            2 Ağustos 1331 (15 Ağustos 1915) Kireçtepe Cenubundan

                                   Bl. lere 127. Alayın 1 ve 2. Bl. K. larına

            1. Bu gece cepheniz hattı müdafaasının (savunma hattının) sağında nizamiye Bl.leri ve sonra kalan kısmını Masırlık’ta bulunan 3.Bl. işgal edecektir.

            2. 4.Bl., sol cenah gerisinde istinada çekilerek kalacaktır.

            3. 1.Bl., Masırlık ihtiyatına gidecek ve 2.Bl.ün siperlerini takviyeye yardım edecek ve Masırlık ihtiyatını teşkil edecektir.

            4. Siperler bu biçimde tutulacaktır. 127. Alaydan 1 ve 2.Bl.ler, sonra J. ve 3. Bl. bulunacaktır.

            5. Sağ cenahta cepheye 1.Bl. 1 zabıt 50 nefer ikame edecek, nizamiye 2.Bl. ve J.3.Bl. tutacakları siperlerdeki hendekleri fırsat buldukça siper haline ifrağ ve takviye edeceklerdir.

            6. Sol cenahımızda 3.Tb./19.Alay ile olan irtabat ve teması 3.Bl. muhafaza edecek ve kuvvetli keşif kollarıyla da dereyi muhafaza edecektir.

            7. Azmak deresi ağzını muhafaza ve hali müdafaada bulundurulacaktır.

            8. Bl.ler arasında irtibat ve temas kaybedilmeyecek ve istinat Bl.ile de muhabere edilecektir.

            9. Mıntıka kıtaatında tahavvül olmadığı surette bilahare 2. ve 4. Bl.ler ile tahvil edilecektir.

            10. Siperlerin tahkim edilmesi ve ıslahı ve derinleştirilmesi lazımdır. Kayalık olan mahaller için kum torbalarından istifade mümkündür. Bunun için malzeme verilecektir.

                                                                                              Tb. K. Kadri

            2 Ağustos 1331 (15 Ağustos 1915), Taarruz mevziinden emir yevmi 100 Kireçtepe’de bulunan J.Bl.leri bu akşam 2.Tb./127. Alayın ihtiyat Bl.leri tarafından değiştirilecek ve J.efradı Turşun ordugahına çekilecektir. Yalnız Yzb. Kadri Efendi emri ahire kadar Kireçtepe’de kalacak ve orada Tb.K.a muaveneti lazimede bulunacaktır.

                                                                                 J. Fırka K.Kaymakam Vilmer

            2 Ağustos 1331 (15 Ağustos 1915) Kireçtepe cenubundan

                                          Anafartalar Mıntıka K.lığına

            Vaziyette tebeddül yoktur. Piyade muharebesi hafif surette devam etmektedir. 2 şehit, 5 mecruhumuz vardır. Elde mevcut 100 adet kum torbasının 60 adedi sağ cenaha gönderilmiş ve istihkam efradının tahtı nezaretinde (gözetimi altında) rahı mestur yapılmaktadır.

                                                                                              Tb. K. Kadri

2 Ağustos 1331 (15 Ağustos 1915) saat 16.45, Kireçtepe cenubundan

                            Anafartalar Mıntıka K.lığına

            Düşman taarruz ediyor zayiata rağmen tepeye takviye kıtaatı gönderildi. 165 R.Tepe sırtlarında düşmanın tepeye doğru ilerlemekte bulunduğu, denizden tepeyi bir torpidonun bombardıman etmekte   olduğu, henüz sağ cenah (tepe) eldedir.                                                                                                               Tb. K. Kadri

            2 Ağustos 1331 (15 Ağustos1915) Kireçtepe cenubundan gönderildi.

            Düşman tahminen dört Tb. askerle sağ cenaha şeddetle taarruzda bulunmaktadır. Elde mevcut 127. Alaydan 50 ve 80 mevcutlu iki Bl. ile ve taburumuzun 3.Bl. ile sağ cenah takviye kıtasının serian gönderilmesi, tepe sukut etmek üzeredir.

                                                                                              Tb. K. Kadri

                                   Masırlık’ta münferit Topçu K.lığına

            Kireçtepe’nin şimal sırtlarının tarassut altında bulundurulması piyadelerimiz tarafından düşmanın mitralyöz ve deniz ateşlerinden kabil olamıyor. Siz oradan tarassut ile Kireçtepe’nin deniz cihetindeki sırtlardan piyadesinin ilerlemesi halinde ateş edeceksiniz. Düşmanın taarruz ettiği halde katiyen men için şiddetli ateş edilmelidir.

                                                                                              Tb. K. Kadri

            127. Alay,  39. Alaydan bir Tb. İle 19 dan bir Tb. takviye vürut etti. Saat 07.00 sonra (19.00) başımdan bir mermi ile yaralandım. Tb.un emri kumandası 3. Bl. K. Mustafa Efendi’ye tevdi edilmiştir.

            2 Ağustos 1331 (15 Ağustos 1915) :Tabur muharebelerde 103 şehit, 189 mecruh, 56 kayıp vermiştir. Şehit ve mecruhlar üzerinde olarak 78 mavzer, 35 kasatura, 40 muaddel martin ve 62 süngü zayi etmiştir. Muharebelerde umumiyetle sarf ettiği cephane miktarı 500 sandıktır.

            3 Ağustos 1331 (16Ağustos 1915) saat 03.30, 5. Fıkra tarassut mevkiinden

                                   Kireçtepe’den Mustafa Efendi’ye

            Bu günkü gayretiniz şayanı taktirdir Kireçtepe’nin katiyen muhafazası elzemdir. Kati miktarda kuvvet gönderilmiştir. Bundan başka en mühim cihete yerleştirilmek üzere iki adet Mt.le bir takım istihkam da gönderilmiştir. Bunları münasip veçhile (uygun biçimde) çalıştırınız. Tüfekleri yalnız ateş edecekleri zaman mevziye sokacak veçhile siperle hazır bulundurunuz.

                                                                                            Fırka Erkan Harbi                                                                                                        Mehmet Arif

            9 Ağustos 1331 (22 Ağustos 1915) saat 07.00 5 nci Fıkra Tarassut mevkiinden (Gözetleme yerinden)

            1. Tb. / 17. Alay, 1. Alayın 3. Tb. tarafından bu akşam tebdil edilecek ve ihtiyat olarak Fıkra Kh. civarına gelecektir. Mezkür Tb.da olan bombalar 1.Alay’a devredilecektir.1. Tb. / 39. Alay bu günden itibaren 1. Alay’a raptedilmiştir. 1. Alay’ın mıntıkası K.Masırlık (Hariç), Kireçtepe’nin cenubundaki boyun noktasına (hariç), kadardır. Sağ cenah mıntıkasını teşkil eden bu cepheye 1. Alay K. Bnb. Memduh Bey tayin edilmiştir. Kh.’nı eski J. Tb. merkezine nakledecektir. Merkez mıntıkasına 127.  Alay ve sol cenah mıntıkasına 19. Alay memur edilmiştir.   

            Masırlık mıntıkası J.Tb.’a verilmiştir. Taburu mezkur, (bu tabur) bir Bl. ile mezkur mıntıkaya işgal edecek ve iki bölüğü ihtayat olarak 190 R.Tepe civarında kalacaktır.

                                                                                  5. Fırka K. Vilmer

            10 Ağustos 1331 (23 Ağustos 1915) saat 07 00                                                       Tabur, Ece’de teşkil olunan mıntıkanın maiyetine verilmiş olduğundan 190 R. Tepe’den hareketle saat 13.00’de Ece’ye Tb.la muvasalat etmiş ve Ece ihtiyatı olarak Tb.Kh.a çekilmiştir.

            11 Ağustos 1331 (24 Ağustos 1915)’e 1. Bl. K. V. Üsteğmen Hüseyin Hüsnü, 2. Bl. te Teğmen Osman Şevki var.

            Bursa Sey. J. Tb.nun da Ece Bölgesi kuvvetleri arasında olduğu, Ece Mıntıka K. Hasan Tahsin’in 13 Ağustos 1331 (26 Ağustos 1915)’de verdiği emirden anlaşılıyor Gelibolu J. Tb. ise mıntıka ihtiyatıdır.

            25 Ağustos 1331 (7 Eylül 1915) saat 09.00, Ece’den Tb.Merkezinden

 Ece Mıntıka K.lığına

            Düşmanın bu akşam Ece mıntıkasında ihraç, yapacağının gruptan bildirilmesi üzerine Taburumun ikinci Bl.ü Ece ve 1 nci mıntıkaları beynindeki mıntakanın iki takımıyla cephe siperleri işgal ve bir takım ile deniz kenarında sağdan Bursa, soldan Nizamiye Alayı 2. Tb./31. Alay taburuyla irtibat tesisi ile bu akşam ifayı vazife ettiği ve düşmandan hiçbir taarruz vuku bulmadığı maruzdur.

                                                                                              Tb. K. Mustafa 

            Ceride sayfa 63 : 16 Ekim 1331 (29 Ekim 1915) tarihli bir emirden, 3.Bl.ün

Kartaltepe’de olduğu, Tb.K.V.nin Hacı Mehmet olduğu anlaşılıyor.

            19 Ekim 1331 (1 Kasım 1915) tarihli bir yazı Ece Mıntıka K.nı ağızdan verdiği emir üzerine Tb. merkeziyle 4.Bl. Ecebaba Türbesinin üstündeki tepede bulunan 2.Bl.ün yanına geldi. 1.Bl., Bursa Sey.J.Tb.un 4.Bl.ünün ihtiyatını teşkil etmek üzere eski yerinde bırakıldı. 3.Bl. incirli limanı’na gönderildi.

            21.8.1331 (3 Kasım 1915)

            İncirli Limanı’nda bulunan 3. Bl. Tabura iltihak etti. (katıldı).

            Ecebaba Türbesi civarındaki siperler ile ova siperleri geceleri münavebe suretiyle (nöbetleşme) Bl.lerden ikişer Tk. İle işgal edilmektedir.  Efradın istirahatleri için zeminlikler inşaasına başlandı.

            31 Ekim 1331 (13 Kasım 1915)’de Gelibolu Sey.J.Tb.unun Mevcudu:

                  Zabitan                                                    Erbaş ve Efrat

            1. Tb.K.V. Yüzbaşı                                        

            1. Tabip                                                7        erbaş – Esas Jandarma

            1. Hesap Memuru                               117      nefer

            1. 1.Bl.K.Yzb.                                    25       erbaş

            1. 2.Bl.K.V.Teğmen                            810      nefer efradı

            1. 3.Bl.K.V.Teğmen

            1. 4.Bl.K.V.Üstğm.

            7                               Toplam              959

            Mekkari: 32 Beygir, 18 ester, 4 koşum, 68 Merkep =122

            733 Kasalı mavzer, 149 muaddel martin, 10 filinta

 175 sandık cephane, 234 bomba

            GELİBOLU  SYY. J. TB.’NA AİT 2 NCİ HARP CERİDESİ

            1-26 Ağustos 1332 (14 Ağustos – 8 Eylül 1916) tarihleri arasındaki zamanı kapsamaktadır.

            31.5.1332 (13 Ağustos 1916) Damakcalık

        Bölük Komutanlıklarına

            1. Taburun vazulceyşi (konumu) tebdil edilmiştir. Tabur, azmakdere mansabından korku deresi mansabına kadar olan sahil kısmının tarassut ve muhafazasına memur olmuştur.

            2. 15., Korku Deresi’ndeki zeminliklerde ikamet edecek ve Korku Deresi’nin mansabından Balıkçı Damları’nın 1 km. batı güneyine kadar kıyı kısmını, 14. Bl. Çatlak Dere’deki zeminliklerde kalıp, 15. Bl.’ün sağ cenahından, Azmak Deresi mansabına kadar olan sahil kısmını muhafaza edecektir.

            3. 13 ve 16 ncı Bl.ler şimdilik bulundukları mahallerde kalacaklardır.

            7. Üsteğmen Ömer Lütfi Efendi, 14. Bl.’e, Yaşar Efendi 13.Bl.’e tayin edilmiştir. Yarından itibaren Kıtalar başına geçeceklerdir.

            8. Bl. merkezi ittihaz olunacak mahaller bugünden tayin edilip tamire muhtaç mahaller var ise ikmal edilecektir.

            Not: Gelibolu Seyyar J.Tb.unun 75. Alaya katılarak bu alayın 4. Taburunun teşkil ettiği anlaşılmıştır. (anlaşılmaktadır)

            1 Ağustos 1332 (14 Ağustos 1916) Damakçılık

            1. Azmak Deresi mansabından Korku Deresi mansabına kadar olan sahil mıntıkası, 59. Alay 4. Tb.dan teslim alınmış ve saat 09.00’da vazifeye ibtidar edilmiştir (başlanmıştır).

            2. Alınan tertibat ile Tb.un bugünkü vazulceyşini (konuşunu) gösterir bir kıta krokinin bittanzim takdim kılındığı maruzdur.

                                                                                  75. Alay 4. Tb .K. V. Yzb.

            24 Ağustos 1332 (6 Eylül 1916)

            Evvelce Alaylara ilhak olunur Jandarma ve İtfaiye Tb.larının ilhak olundukları (katıldıkları) alay no.larını almayıp eski isim ve no.larını muhafaza edecekleri oldu K.lığından mevcut (gelen) 20 Ağustos 1332 tarih ve 1393 No.lu Telgrafnamede emir ve iş’ar olunmuştur.

                                                                                  Çanakkale Grup K.

                                                                                      Miriliva Cevat

            GELİBOLU SYY. J. TB. NA AİT 3 NCÜ HARP CERİDESİ

            3 nolu harp ceridesi defteri 1-30 Eylül 1332 (13Eylül-14 Ekim 1916)

            Gelibolu Sey. J. Tb. Kh. 16 Eylül 1332 (29 Eylül 1916)’ye kadar Damakçılar’da kalarak daha evvel aldığı görevi ifaya devam etmiştir.

 1 Eylül (14 Eylül 1916) Mevcudu :

            7 Muharip Sb., 3 gayri muharip Sb., 580 muharip ve 130 gayri muharip efrat; 10 binek, 39 mekkari ve 54 merkeptir.

            3. Bl.K.Yzb. Mustafa Nesimi Efendi, 5 Eylül (18 Eylül 1916) tarih ve 39 No.lu Mıntıka emri 2. maddesi gereğince 42. Tümen emrine gönderilmiştir.

            Çanakkale Grubu K. Miriliva Cevat’ın 11 Eylül 1332 (24 Eylül 1916) gün ve 7933 sayılı emrine göre 42. Tümen’in Alaylarındaki 4.Tb.lar bir alay haline getirecek ve bu alayın numarası daha sonra bildirilecektir.

            Anafartalar’daki müstakil alay, Midye bölgesin’deki 168. alay ve 4.Tb.lardan kurulan alay yeni bir tümen teşkil edeceklerdir. Kıyı bölgesi itfaiye Taburu’na yani 58.Alay’ın 1.Tb.a teslim edilecektir.

            Gelibolu  Sey. J. Tb. yeni erlerle takviye edilmiştir.

            15 Eylül 1332 (28 Eylül 1916) mevcudu:

6 muharip, 3 gayri muharip sb., 778 muharip, 130 gayri muharip efrat,

9 binek, 36 mekkari, 46 merkep,

            15 Eylül 1332 (28 Eylül 1916) Çamlıtekke’den No.56

        Gelibolu Sey. J. Tb. K.lığına

            Bugün mıntıkanızı teslim alacaklardır. Merkezde Bl.lerimizi içtima ettirerek yarın hareketle Uçmak Deresi’ne geliniz.

                                                                                  Anafartalar Mıntıka K.V.

                                                                                  Bnb. Ali Rıza

            16 Eylül (29 Eylül 1916) saat 08.00’da Damakçılardan hareket edilerek saatte 10 dakika, iki saatte yarım saat mola verilerek 12 km. mesafe üç saatte katedilerek saat 11.00’de uçmak Dere’ye muvasalat edilmiştir. (ulaşılmıştır varılmıştır). Burada mevcut zeminliklere efrat iskan ettirilerek istirahatları temin edilmiştir.

3 No.lu Harp ceridesi 1-31 Ekim 1332 (14 Ekim-13 Kasım 1916)  tarihleri arasını da kapsamaktadır.

            19. Kor., 55 Fırka, 170. Alay Gelibolu Sey. J. Tb.

            Bu ay sonuna kadar Gelibolu Sey. J. Tb., Uçamak Dere’de kalmıştır. Bazı birlikler takviye eratı göndermiştir.

            Midye’deki Alayın No.su 168, Müstakil Alay’ın No.su 170, 42. Tümen’in 4. Tb. larından kurulan Alay’ın No.su 171’dir.

            Gelibolu Sey. J. Tb., 170 nci Alay’a bağlıdır. Alay K. Bnb. Ali Rıza, Seyyar J. Tb. K. V. Yzb. Sabahattin.

            31 Ekim 1332 (13 Kasım 1916) mevcudu:

 8 Sb., 963 efrat, 16 binek, 22 makkari 53 merkep

GELİBOLU  SYY. J. TB. NA  AİT  4 NCÜ HARP CERİDESİ

            4. Ceride 1-30 Kasım 1332 (14 Kasım-13 Aralık 1916) saat 23.00 Uçamak Dere’den

            1. Alayın Gelibolu’ya gitmesi mutasavver olduğundan, (tasarlandığından) 58. Alay’ın işgal temekte olduğu mevkiin zeminlikleriyle ahır ve mebani (binalar) ve sairenin tahribine meydan verilmeyerek hüsnü muhafazlası (iyi koruması) işin Gelibolu Sey.J.Tb.a civarı bilir. Muktedir bir zabit ile bir sv. İki onbaşı ve 17 eri dahi beraberine alarak yarın 1 Kasım 1332 (14 Kasım 1916) saat 08.00’de buradan Gelibolu’ya hareket edecektir.

                                                                                  170. Alay K. Bnb. Ali Rıza

            Sey. J. Tb.nun 1 Kasım 1332 (14 Kasım 1916) Mevcudu:

 8 Sb., 954 efrat, 981 tüfek, 16 binek, 22 mekkari, 53 merkep,

            1 Kasım 1332 (14 Kasım 1916) saat: 16.25, Çamlıtekke’den

            1. 24 ve 55 nci fırkalardan 19. kor teşkil edilmiştir. Çanakkale Grubu’nun yeni vazulceyşine nazaran hisarlık (dahil)’den inoz (dahil)a kadar olan mıntıkanın tarassut ve müdafaası 55. Fırka’ya verilmiştir .24. Fırka Çanakkale’dedir.

            4. 170 Alay Kavak suyu (dahil)nde Koyun limanı (dahil)na kadar olan mıntıkayı, 58. alay kıtaatından teslim almak üzere 3 Kasım 1332 (16 Kasım 1916) sabahı saat 08.00’de şu şekilde hareket edecektir:

            Dolgun mevcutlu bir Tb. şimdilik 3.Tb./58. Alay tarafından işgal oluna Despot limanı, Koyun limanı mıntıkasını teslim almak üzere Kara İnebeyli, Fındaklı, Yeniköy, Emir Hoca çiftliği’ne vardıkça birer bölüğü buralara bırakacaktır. Tabur merkezi Yeniköy’de bulunacaktır.

                                                                                              55. Fırka K.

                                                                       Kaymakam Süleyman İZZET

            2 Kasım 1332 (15 Kasım 1916) Uçamak Dere’den Alay Emir No. 19

            1. 170. Alay Kavak suyu (dahil)’ndan Koyun limanı (dahil)’na kadar olan mıntıkayı 38. Alay’dan teslim almak üzere yarın ordugahından hareket edecektir.

            2. Gelibolu Sey. J. Tb., Orgugahı önünde götürülebileceği ağırlığıyla, 74. Alay 4.Tb. Mt. Bl., Alay Kh.ının önünde şose üzerinde Tabur önünde ve Mt. Bl. geride olmak üzere ağırlıklarıyla saat sekize çeyrek kala içtima etmek üzere yola çıkarak tam sekizde hareket edecektir.

            3. Mt. Bl., Gelibolu’da taburdan ayrılarak doğruca silahdar Ağa Çiftliği’ne gidecektir. Badema Bl. kendi kendisini iaşe edecektir.

            7. Sey. J. Tb. 3. Tb. / 58. Tb. tarafından işgal olunan Despot limanı-Koyun limanı mıntıkasını teslim almak üzere Kara İnebeyli, Fındıklı, Yeniköy, Emir hoca çiftliği mevkiine vardıkça birer bölüğünü oralarda bırakacaktır. 6 Kasım 1332 (19 Kasım 1916) akşamına kadar mevki teslim alınacak ve bir kroki alaya gönderilecektir.

            9. 170 Alay Kh. silahdar Ağa çiftliğidir.

            11. Taburumuza 20 araba verilecektir.

                                                                                          170.  Alay K. V.

                                                                                            Bnb. Ali Rıza

            2 Kasım 1332 (15 Kasım 1916) Uçamak Dere’den

            1. Alayınız Koyun limanı (dahil) Kavak Suyu (dahil)’na kadar olan mıntıkanın mevakiine tarassuda memur edilmiştir.

            2. Tb., 58. Alay’ın 3. Tb.unun işgal etmekte olduğu Koyun limanı (dahil), Despot limanı (dahil) mıntıkanın tarassut ve müdafaasına memur edilmiştir.

            3. Taburun yarın kablezzeval (öğleden evvel) saat 07.00 hareket edecek daha ileride anlatılacağı gibi Bl.leri teslim alınacak mıntıkaya bırakacaktır.

                 a. 2. Bl. Kara İnebeyli, 3. Bl. Fındıklı, 4. Bl. Emirhoca Çiftliği 1. Bl. tabur merkezi olan Yeniköy’de kalacaktır.

                  b. Bl.ler teslim aldıkları mıntıkanın birer krokisini mufassal bir raporla nihayet 5 Kasım 1332 (18 Kasım 1916) zevale kadar tabura gönderilmiş bulunacaklardır.

            4. Tb.un eşyasının nakli için 20 araba tahsisi edilmiş ve saat 07.00’de vürut edeceğinden, Bl.ler eşyalarından katiyen geriye bir şey bırakmayacaklar ve beraberlerinde götüreceklerdir.

            8. İlk konak mahalli Boğazköy’dür.

                                                                                                    Tb. K. V.

                                                                                            Yzb. Hafız Mehmet

            3 Kasım 1332 (16 Kasım 1916) saat 08.00’de Tb. hareket ederek 10.30’da İnebeyli’ye muvasalat edip 2.Bl. Karyei mezkurda (adı geçen köyde bulunan mıntıkayı teslim almak üzere bırakılmıştır. Yarım saat moladan sonra saat 11.00’de Kara İnebeyli’den hareket edilip Tayfur Burgaz tarikiyle saat 16.30’da Fındıklı Karyesine muvasalat edilmiştir. Uçamak Dere’den Fındıklı’ya kadar 25 km. mesafeyi havanın rüzgarlı ve yağmurlu olmasından 8.5 saate vasıl olunmuştur. Saat 07.30’dan 11.00’e kadar mütemadiyen yağmur yağmıştır. Tb.un 1,3 ve 4.Bl.leri ile müsafireten Tb.da bulunan 59. Alay 4.Tb.’dan bir bölük Fındıklı’da iskan edilmiştir.

            4 Kasım 1332 (17 Kasım 1916) Fındıklı:

            Fındıklı’da bulunan bölüğün mıntıkasının teslim almak üzere 3. Bl., Fındıklı’da bırakılmıştır. 1 ve 4. Bl. ler, 59. Alay 4. Tb.’dan misafir Bl. le saat 10.00’da Fındıklı’dan hareket edilmiş, bir saatte 15 dakika mola verilerek saat 13.00’de Yeniköy’e muvasalat edilmiştir. Fındıklı’dan Yeniköy’e kadar olan 8 km. mesafeyi akşamdan nüzul eden yağmurdan hasıl olan çamur sebebiyle üç saatte katedebilmiştir. Mıntıkası teslim alınacak 58. Alay 2.Tb.K. ile bilmüzakere 1.Bl.Hıyarlı Dere, 4.Bl.Dörtler Tepe mıntıkalarını teslim almaları takarrür etmekle mezkur Bl. ler mahalli mezkur’a (Adı geçen yere) izam kılındı (gönderildi).

            5 Kasım 1332 (18 Kasım 1916) Yeniköy Tb.Mevcudu:

 8 Sb., 854 efrat, 95 efrat  (gayri mevcut: 95) 10 binek, 20 mekkari, 53 merkep

            6 Kasım 1332 (19 Kasım 1916) Yeniköy

            4. Bl. Dörttepe, 1. Bl. Hıyarlı Dere, 3. Bl. Fındıklı, 2. Bl. Kara İnebeyli mıntıkalarını 58. Alay 2. Tb.’dan teslim aldılar. Tb. K. Kd. Yzb. Hafız Mehmet’tir.

Taburun gözetlediği kıyı kesimi 40 km.’dir. Sağ kanatta, Bakla Burnu’nda 1. Tb. / 58. Alay, sol kanatta Fes Tepe’de anafarlar mıntıkasında 58 Alay 4. Tb. vardır.

 Kıyı sarptır. Çıkarmaya elverişli değildir.

 2. Bl. K. Yzb. Selahattin, yazışmalardan anlaşıldığına göre Gelibolu Sey. J. Tb.’a 170. Alay 3. Tb. adı verilmiştir.

 3. Bl. K. Üsteğmen Mehmet Yaşar 170 Alay Kh.’ı Silahtar Ağa’da, Alay K. Bnb. Ali Rıza

            19. Kor. K./  Gelibolu  Komutanı Mustafa Nimet

            55. Tümen Komutanı Yb. Hamdi Naci

            30 Kasım 1332 (13 Aralık 1916)’ya kadar Tb. Merkezi Yeniköy’dür.

            Bugünkü kuvve: 8 Sb. 1108 efrat mevcut, (123 er gayri mevcut )

949 tüfek var. 10 binek,

 21 mekkari, 53 merkep var.

            Ceride burada bitiyor. Bundan sonrasına ait bilgi yoktur.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.