Dolar 32,2081
Euro 34,8604
Altın 2.444,95
BİST 10.218,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20 °C
Az Bulutlu

ÇANAKKALE İZLERİ “Anafartalar’ın Müebbet Kahramanına”

25.12.2022
203
A+
A-

Kitap Adı;  ÇANAKKALE İZLERİ “ Anafartalar’ın Müebbet Kahramanına”

Kitabın Yazarı;  İbrahim Alaaddîn [Gövsa]

Basım Yeri;  Kitâbhâne-i Hilmi, Marifet Matbaası, İstanbul

Basım Yılı;  1926 

Sayfa Sayısı; 83

Cilt Tipi; Kâğıt Kapak

Kâğıt Cinsi; Kitap Kâğıdı

Dil; Osmanlı Türkçesi

Çanakkale Muharebeleri devam ederken Harbiye Nezareti tarafından propaganda amaçlı Çanakkale harp sahasına ziyaretler düzenlenmiştir. Bu ziyaretler kapsamında bir vekil heyeti ve iki tane de ilmi-edebi heyet Çanakkale Cephesi’nde Türk askerinin hangi şartlar altında muharebe ettiğine yakından tanıklık etmiştir. İlk gelen heyet vekiller heyetidir. Mebûsân Meclisi ve Ayân Meclisi’nden oluşan 18 kişilik vekîller heyeti Esat Paşa ve Mustafa Kemal başta olmak üzere birçok subay ve eratla buluşma imkânı bulmuştur.

Cepheye gelen ikinci heyet ise Ahmet Ağaoğlu, Orhan Seyfi Orhon, Enis Behiç Koryürek, Celal Sahir Erozan, Hıfzı Tevfik, Hakkı Süha Gezgin, Hamdullah Suphi Tanrıöver, Ressam İbrahim Çallı, Ressam Nazmi Ziya, Ali Canip Yöntem, Ömer Seyfettin, Mehmet Emin Yurdakul, Muhiddin, Selahattin, Musikişinas Rauf Yekta, Yusuf Razi Bey ve İbrahim Aleaddin Gövsa’nın içinde yer aldığı İstanbul Edebi Heyeti’dir. Heyet, 10 gün boyunca Arıburnu ve Seddülbahir savaş alanları gezmiştir. 15 Temmuz 1915 Perşembe günü Liman Paşa ziyaret edilmiştir. Heyetin bir kısmı Çanakkale’den 22 Temmuz Perşembe akşamı Balta Torpidosuna binmiş ve deniz yoluyla 23 Temmuz 1915 Cuma sabahı İstanbul’a dönmüştür.

Edebi heyet içerisinde bulunan İbrahim Alaaddin GÖVSA, Edebi Heyet Gezisi anılarını, ziyaret esnasında ve sonrasında kaleme aldığı şiirlerini “Çanakkale İzleri” adı altında bu eserde kaleme almıştır. Eser, heyetin Çanakkale’ye gelişini anlatan bir giriş kısmı ve sonrasında 18 adet şiir ihtiva etmektedir.  Eserde yer alan şiirler yazarında belirttiği gibi sanatsal açıdan güçlü olmasa da hissiyat açısından okuyucu üzerinde oldukça etkileyicidir. Eserde ayrıca 3 adet görsel bulunmaktadır. Söz konusu görseller heyetin Çanakkale Cephesi’ndeki faaliyetlerini içermektedir.

SİPERDEN MEKTÛB

Allah’a dua et, düşman tırpanı
Devlet ağacını yolmasın; anne!
Altında dökülsün oğlunun kanı
Bayrağın gül rengi solmasın; anne!
Köyden biri geldi taburumuza;
Meğer söz kesilmiş muhtarın kıza;
Gece niyet tutub baktım yıldıza:
Artık söyle o iş olmasın; anne!
Düşünme boş gelse posta (k)tatarı;
Siperden akın var yarın dışarı:
Kadere razı ol; uzun yolları
Bekleyen gözlerin dolmasın; anne!

İbrahim Alaaddîn [GÖVSA]

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.