Dolar 34,0040
Euro 37,8613
Altın 2.819,83
BİST 9.577,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25 °C
Hafif Yağmurlu

Gelibolu Hatıratı

25.12.2022
278
A+
A-
Gelibolu Hatıratı

Kitap Adı; Gelibolu Hatıratı

Kitabın Yazarı; Kaymakam Mehmed Emin

Basım Yeri; Mekteb-i Harbiye Matbaası – İstanbul

Basım Yılı; 1327[1911]

Sayfa Sayısı; 41

Cilt Tipi; Kâğıt Kapak

Kâğıt Cinsi; Kitap Kâğıdı

Dil; OsmanlıTürkçesi

            Eser 1910-1911 yıllarında Kaymakam Mehmed Emin tarafından kaleme alınmış bir hatırattır. Eserin tamamı, Gelibolu ile ilgilidir ve merak edilen birçok konuya detaylı bilgi verebilmektedir. Eser, Mirliva Hüseyin Hüsnü Emin Paşa’ya 1928 yılında takdim edilmiştir. Mehmed Emin eserin başında Bahr-i Sefid Boğazı 4. Alay Kumandanı olduğu belirtilmektedir.

            Osmanlı Donanması’nın Gelibolu’yu ilk ziyareti ile başlayan bölümde beyliğin bir cihan devleti olma süreci anlatılmaktadır. Gelibolu’nun denizcilik tarihindeki yerinin başlangıç sürecini detaylarıyla anlatılması akıllardaki soru işaretlerini bir nebze azaltmaktadır. Süleyman Paşa’nın Avrupa’ya geçişinde yaşadıklarını ve bir tersane kenti olacak Gelibolu’nun bu şekilde anılacak işlerin ne şekilde oluşturulduğu da keyifli bir anlatımla okuyucuya sunulmaktadır.

            Nutk-ı Âti bölümünde ise, Türk Donanması’nın kuruluşunda yaşanan tarihsel olaylardan bahsedilmektedir. Süleyman Paşa ve beraberindekilerin Gelibolu’nun Çimpe Kalesi’nin fethiyle başlayan süreçten Fatih Sultan Mehmet’in gemileri karadan yürütmesine geçilerek birçok örneğe değinilmiştir. Gelibolu’nun tarihsel süreçte üzerine yüklenen her görevi başarıyla yerine getirmesine değinilerek bölüm bitirilmiştir.

            Eserde Gelibolu’daki sosyal hareketliliğin yanı sıra savaş sürecindeki ikmal faaliyetlerinden de bahsedilmektedir. Özellikle tarihsel süreçte izlenen olayların kısa notlar halinde verilmesi eseri önemli bir kaynak yapmaktadır. Son kısım ile başlayan sözlük bölümü, eser içerisinde geçen kelimeleri açıklamaktadır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.